Tot mai mulți analiști și istorici spun că este doar o chestiune de timp până când Vladimir Putin va fi detronat. Șeful FSB este cel ar urma să îi ia locul liderului de la Kremlin.
Tot mai multe zvonuri despre debarcarea lui Vladimir Putin de la Kremlin au început să apară în ultima vreme. Acum se vehiculează chiar și numele celui care îi va lua locul ca cârma Rusiei.
Creierul operațiunilor
Cel mai probabil, spun specialiștii, înlocuitorul lui Putin ar fi Aleksandr Bortnikov, șeful serviciului de securitate FSB, fostul KGB. Putin nu va renunța însă ușor la luptă.
„Serghei Narîşkin a fost umilit într-un mod teribil - e unul din liderii spionilor din Rusia - spunându-i-se că ezită, că nu mai este atât de fidel cauzei. Imaginea a fost luată, a apărut și pe canalele occidentale. Acolo s-a produs o fisură. Putin reproșează serviciilor secrete că nu l-au informat în legătură cu ceea se întâmplă în realitate în Ucraina.
Aleksandr Bortnikov, care este se pare creierul extrem de rafinat și cult - am citit un veritabil CV al său pe Sky News - s-ar pregăti să-i ia locul“, a spus istoricul Mihai Manea, la News Hour with CNN.
Ce s-ar putea întâmpla în Rusia?
Generalul (r) Eugen Bădălan, fost şef al Statului Major General al Armatei Române, a explicat la emisiunea Sinteza Zilei ce s-au întâmpla în cazul în care s-ar încerca detronarea lui Putin. Wall Street Journal anunța că Roman Abramovich și doi dintre membrii echipei ucrainene de negociere cu Rusia ar fi prezentat simptome de otrăvire, metoda preferată a Moscovei când vine vorba despre eliminarea adversarilor.
„De câte ori iau contact cu o informație de acest gen îmi pun întrebarea: cui îi folosește? În urmă cu câteva zile făceam afirmaţia că dacă Putin dispare fizic sau politic de la conducerea Federaţiei Ruse, politica Federaţiei Ruse va naște un nou Putin.
Am convingerea că există o grupare politică dură. De regulă, armata nu face războiul. Războiul este un act politic. Armata doar duce războiul.
Asta nu înseamnă că vârfurile armatei nu pot participa la luarea deciziei politice.
După cum am văzut anturajul lui Putin, cu certitudine şi vârfurile armatei participa la luarea deciziilor. Cel puțin ministrul Apărării participă cert.
În aceste condiţii, mai ales plecând de la răspunsul pe care i l-ar fi dat Putin verbal lui Abramovich să îl transmită lui Zelenski, dacă este adevărată această informație, înseamnă că Kremlinul nu dorește negocieri pentru stabilirea păcii şi vor extinde această invazie până când îşi vor îndeplini obiectivele politice.
Dar se apropie 9 mai când, acolo la parade, Putin ar rebui să se prezinte cu un succes în ceea ce privește Ucraina", a spus generalul (r) Eugen Bădălan, potrivit sursei citate.