Greco-catolicii "bombardează" cu scrisori Preşedinţia şi Guvernul

Greco-catolicii "bombardează" cu scrisori Preşedinţia şi Guvernul

La puţin timp după ce Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, PF Lucian Mureşan, a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui României, Traian Băsescu, şi premierului Emil Boc, în care şi-a exprimat protestul Ierarhiei BRU faţă de proiectul legislativ 368/2007, privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, aparţinând cultelor religioase ortodox şi greco-catolic din România, gestul său a fost urmat şi de reprezentanţii BRU de peste hotare, dar şi de cei ai unor organizaţii catolice.

Cea mai recentă scrisoare de acest gen a fost trimisă de Preasfinţia Sa Jean-Michael Botean, episcopul Eparhiei Greco-Catolice "Sf. Gheorghe" cu sediul în Canton, Ohio, Statele Unite ale Americii, ca reprezentant al tuturor credincioşilor români greco-catolici din SUA.

În scrisoarea adresată preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc acesta solicită retragerea proiectului legislativ 368/2007, exprimându-şi dezamăgirea şi nedumerirea în faţa faptului că "o ţară care acum face parte din NATO şi din Comunitatea europeană ar considera să ratifice o lege care încalcă în mod brutal drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului".

PS Jean-Michael Botean a calificat legea ca fiind discriminatorie, nedreaptă, cu accente totalitarist-dictatoriale, rău-intenţionată, imorală, considerând că aceasta "calomniază textul Constituţiei României" şi ar fi în măsură să producă doar "consternarea şi ridiculizarea comunităţii internaţionale", care cu siguranţă "nu va ridica prestigiul României în faţa întregii lumi ca fiind o ţară a libertăţii, toleranţei şi a dreptăţii".

Susţinere Mesaje similare au fost transmise şi de Misiunea Română Unită din Germania, prin conducătorul ei, Pr. Irineu Fărcaş, în numele tuturor credincioşilor greco-catolici din Germania, care a adresat o serie de scrisori de protest faţă de iniţiativa legislativă, parlamentarilor români pentru diaspora, parlamentarilor germani din Parlamentul Europei, Ambasadei Române de la Berlin, cât şi tuturor episcopilor catolici din Germania.

Pr. Irineu Fărcaş a transmis şi Conferinţei episcopale germane nemulţumirea şi îngrijorarea greco-catolicilor din Germania faţă de acest proiect "discriminator, unilateral şi nedrept".

Şi asociaţiile catolice au avut reacţii similare. Federaţia Acţiunea Catolică din România - care reuneşte asociaţii greco-catolice şi romano-catolice de laici aparţinând Bisericii catolice de ambele rituri din România - a anunţat că va informa Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice, al cărei membră este, de această situaţie, FIAC fiind un organism internaţional care activează în 124 de ţări.

La rândul său, Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici, asociaţie istorică a laicatului greco-catolic din România, a anunţat că dacă proiectul de lege nu va fi retras, va participa la toate iniţiativele interne şi internaţionale îndreptate împotriva acestui proiect de lege. Minoritatea, supusă majorităţii

Propunerea legislativă spune, în esenţă, că în localităţile rurale unde există ambele confesiuni (ortodoxă şi greco-catolică), biserica, cimitirul, casa parohială şi terenurile aferente rămân în proprietatea cultului majoritar. Pentru cultul minoritar, consiliile locale trebuie să pună la dispoziţie terenuri şi ajutor financiar pentru construirea unui nou lăcaş de cult.

De asemenea, cultul majoritar trebuie să sprijine cu material ridicarea bisericii cultului minoritar sau să cedeze a doua biserică acolo unde aceasta există. Totodată, propunerea legislativă spune că în localităţile unde numai un cult are constituită parohieci personalitate juridică, acel cult este proprietarul exclusiv al tuturor bunurilor parohiale, chiar dacă există şi credincioşi de altă confesiune.

Citiţi şi: Greco-catolicii împotriva unei iniţiative legislative

Ne puteți urmări și pe Google News