Grecii merg din nou la urne pe 25 iunie. Se schimbă și tipul de scrutin

Grecia. Sursa: Dreamstime.com

Niciun partid nu a obținut o majoritate în alegerile de la începutul acestei luni.

Parlamentul Greciei a fost dizolvat luni, la mai puțin de 24 de ore de la prima reuniune, deschizând calea pentru noi alegeri, pe 25 iunie. Conform unui decret semnat de președintele Greciei Katerina Sakellaropoulou, de premierul interimar Ioannis Sarmas și de miniștrii Cabinetului, următorul parlament se va putea întruni pe 3 iulie.

Niciun partid nu a obținut o majoritate totală la alegerile naționale din 21 mai, care s-au desfășurat într-un sistem de reprezentare proporțională simplă. De asemenea,  nu a existat nicio încercare de a forma o coaliție. Partidul conservator Noua Democrație a obținut o victorie zdrobitoare, obținând 40,79 la sută din voturi – dar asta nu a fost suficient pentru a forma un guvern monocolor.

Se schimbă tipul de scrutin

Următoarele alegeri se vor desfășura  într-un sistem diferit care acordă partidului câștigător un bonus de până la 50 de locuri de parlamentar. Acest lucru oferă noii democrații conservatoare un avantaj pentru a forma un guvern majoritar. Cu toate acestea, numărul partidelor care ajung în parlament va fi crucial pentru a determina componența eventualei majorități.

Cu cât mai multe partide trec pragul de 3% necesar pentru a câștiga locuri în parlament, cu atât este mai mare cota de vot necesară pentru o majoritate totală. Pe 21 mai, două partide au ratat limita, cu un sprijin de abia 2,9 la sută. Dacă trec de acel nivel de referință pe 25 iunie, s-ar putea ridica pragul pentru ca un partid să obțină o majoritate generală la aproximativ 39 la sută.

Conservatorii fac apel la alegători să nu ia rezultatul de la sine înțeles și să se întoarcă la urne, în timp ce liderii opoziției le-au cerut să ia conducerea Noii Democrații și să evite perspectiva unui guvern majoritar dominant, fără opoziție semnificativă. Potrivit Politico, această vară va fi una destul de fierbinte și critică pentru democrația Greciei. Mai mulți analiști, citați de publicație, sunt de părere că va fi greu să să poate obține o majoritate perlamentară și după următoarele alegeri.