Grecia rupe lanțul austerității

Grecia rupe lanțul austerității

Pentru prima dată, în ultimii cinci ani, Atena adoptă bugetul fără a mai lua în calcul condițiile drastice impuse de creditorii externi.

Parlamentul Greciei a adoptat, ieri dimineaţă, bugetul pentru 2015, fără să se consulte cu creditorii săi internaționali, un gest considerat sfidător, pentru că dezvăluie tensiunile tot mai mari în privința ieșirii cu bine din programul de împrumut de 172 de miliarde de euro.

După câteva săptămâni de negocieri, Grecia tot nu a ajuns la un acord cu creditorii săi în privința condițiilor pentru a primi un ajutor de 7 miliarde de euro, care ar susține țara să se întoarcă pe piețele internaționale de capital.

Creștere economică prognozată pentru 2015

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul grec de Finanțe, Gikas Hardouvelis, n-a reușit să convingă troica creditorilor (UE, FMI și BCE) să renunțe la solicitările privind adoptarea unor noi măsuri pentru a acoperi un decalaj fiscal de 2 miliarde de euro din bugetul pe 2015. Atena neagă că ar exista acest deficit și susține că o creștere economică accelerată anul viitor, împreună cu un sistem nou de colectare a taxelor vor crește veniturile bugetare. Predicțiile autorităților elene arată că Grecia va recupera mult anul viitor, urmând să înregistreze o creștere economică de 2,9%, aceeași prog nozată de troică.

Guvern nepopular

UE analizează posibilitatea extinderii actualului program de asistență pentru Grecia cu încă șase luni, dar autorităţile de la Atena ar fi dispuse la o prelungire cu doar câteva săptămâni, pentru că grecii sunt extrem de nemulțumiți de condițiile drastice impuse de creditorii internaționali.

Programul de împrumut, de 240 de miliarde de euro, convenit de Grecia cu UE și FMI a început în luna mai 2010. Acordul cu UE expiră în 31 decembrie 2014, iar cel cu FMI continuă până în 2016.

Economia elenă a revenit la creștere anul acesta, după șase ani consecutivi de recesiune, în care a pierdut un sfert din PIB, iar guvernul a prognozat pentru 2015 un deficit bugetar de 0.6%, considerat optimist de către CE.

Cele mai recente nego ci eri cu creditorii externi au avut loc prin email și teleconferințe, pentru că o prezență continuă a reprezentanților UE, FMI și BCE la Atena afecta imaginea guvernului în plan intern.

Partidul Noua Democrație, condus de Antonis Samaras, a pierdut între 4-7%, în favoarea opoziției radicale Syriza, potrivit sondajelor. Analiștii spun că, probabil, în martie vor fi organizate alegeri anticipate, pentru că guvernul nu va avea majoritatea parlamentară necesară alegerii unui nou președinte în februarie.

Patru măsuri cerute de creditori

Guvernul elen vrea să evite implementarea a patru măsuri cu care deja fusese de acord: ridicarea interzicerii ipotecilor; închiderea unei firme de stat, producătoare de armament, în pierdere; introducerea unei taxe imobiliare și permiterea concedierii în masă a lucrătorilor din companiile private. Potrivit unui raport al creditorilor externi, decizia Executivului de a trimite proiectul de buget Parlamentului sfidează regula din zona euro, care cere ca statele membre să ceară mai întâi aprobarea Bruxelles-ului, înainte ca bugetul să fie adoptat. Un oficial grec a încercat să atenueze nemulțumirea spunând: „Nu este nicio problemă să revizuim bugetul anul viitor, dacă va fi necesar”.