Grecia. Discuţia preşedinte-prim ministru s-a încheiat. Premierul Papandreou: Începem formarea guvernului de uniune naţională

După ce guvernul socialist condus de Georgios Papandreou a primit ieri votul de încredere al parlamentului, premierul a discutat astăzi la prânz cu preşedintele Carolos Papoulias despre formarea unui guvern de uniune naţională şi evitarea alegerilor anticipate. Papandreou i-a transmis şefului statului că alegerile anticipate trebuie evitate şi că Grecia are nevoie de un consens politic.

UPDATE 13.33. Discuţiile cu preşedintele au durat circa o oră. La ieşire, Papandreou a spus că procesul de formare a guvernului de coaliţie va începe repede, dar nu a dat alte detalii.

Papandreou a discutat cu preşedintele asupra formării unui guvern de uniune naţională, care să susţină planul de salvare pentru Grecia. Dar principalul partid de opoziţie spune că nu vrea să intre în coaliţie sub conducerea lui Papandreou şi a cerut alegeri anticipate, potrivit CNN.

Fără a menţiona când ar putea părăsi cabinetul, Papandreou, care a condus guvernul grec în ultimii doi ani, marcaţi de nelinişti politice, economice şi sociale, a spus că este gata să discute despre cine ar trebuie să conducă noul guvern, până la alegeri.

"Ultimul lucru de care îmi pasă este funcţia mea. Nu mi-ar păsa nici dacă nu aş fi reales. A venit vremea să facem un nou efort. Nu am văzut niciodată polica drept o profesie", a spus acesta parlamentului. UPDATE 13.07. Premierul Georgios Papandreou i-a spus astăzi preşedintelui grec că naţiunea are nevoie de un consens la nivel politic cu privire la rămânerea în zona euro, forţând astfel formarea unui guvern de coaliţie care să salveze statul de la faliment.

La ore bune după de ce a supravieţuit votului de încredere din parlament, Papandreou a spus preşedintelui grec Karolos Papoulias că Grecia trebuie să evite alegerile anticipate, propunând un guvern de coaliţie care să sprijine planul de salvare - principala armă a zonei euro în lupta împotriva crizei care se răspândeşte.

"Scopul meu este să creez imediat un guvern de coaliţie", a spus acesta în prezenţa reporterilor, înainte de începerea discuţiilor din spatele uşilor închise. "Lipsa unui consens va îngrijora partenerii europeni cu privire la rămânerea Greciei în zona euro", a mai spus Papandreou. UPDATE 12.35. Premierul Greciei, Georgios Papandreou, se află la palatul prezidenţial unde a început discuţiile cu preşedintele statului Carolos Papoulias, pe tema guvernului de uniune naţională. UPDATE 10.45. Antonis Samaras, liderul principalul partid de opoziţie din Grecia, Noua Democraţie, a declarat că formaţiunea sa nu va lua parte la formarea unui guvern de uniune naţională, potrivit bbc.co.uk. Samaras a mai spus că premierul Papandreou trebuie să organizeze alegeri anticipate. UPDATE 9.15. În jurul prânzului, premierul Papandreou se va întâlni cu preşedintele Greciei pentru a discuta despre formarea unui guvern de uniune naţională şi evitatea alegerilor anticipate. De asemenea, cei doi oficiali vor discuta şi despre viitorul prim-ministru. 23.42 Primul-ministru grec cere formarea unei coaliţii guvernamentale la Atena şi a anunţat că va discuta cu patru partide în acest sens. 23.36 Papandreou: "Acordul de la summitul european ne oferă poate ultima oportunitate de a reconstrui ţara pe o fundaţie mai solidă. În caz contrar, vom fi cerşetori". Miercurea trecută, liderii UE au anunţat ştergerea a 50 la sută din datoria Greciei, aprobând şi un nou împrumut de 100 de miliarde de euro până la sfârşitul anului 2014 pentru statul elen.

23.24 El a calificat drept "iresponsabilă" actuala opoziţie conservatoare, care a condus ţara înainte de anul 2009, când socialiştii au revenit la putere.

23.20 Acordul privind planul de asistenţă financiară pentru Grecia, încheiat săptămâna trecută la Bruxelles, "este o înţelegere care ne dă siguranţă", spune Papandreou. Acordul este "o prioritate naţională", a adăugat acesta. 23.01 Rezultatul votului, aşteptat de întreaga Europă, rămâne incert, chiar dacă majoritatea socialistă deţine 152 dintre cele 300 de locuri în parlament, notează AFP. Câţiva parlamentari ai partidului aflat la putere, PASOK, au ameninţat că vor vota împotriva lui Papandreou, cerând un guvern de uniune naţională pentru a scoate ţara din criză. 22.37 Premierul şi-ar putea anunţa demisia în timpul discursului pe care îl va ţine peste aproximativ o oră, a declarat deputatul socialist Spiros Vougias, pentru televiziunea NET. "Domnul Papandreou trebuie să demisioneze. Este foarte important să se formeze un guvern de uniune naţională, unul care să fie mai puternic decât acesta, mai eficient", a mai spus deputatul Vougias. 22.15 Unde e Papandreou?, se întreabă jurnaliştii de la "The Guardian". Premierul nu este prezent în sala plenului. Potrivit televiziunii locale NET, acesta s-ar afla în biroul său de la parlament, unde poartă discuţii cu consilierii săi. 22.08 Cel puţin opt deputaţi socialişti au refuzat să spună cum vor vota în această noapte, potrivit Associated Press. UPDATE 21.58 Mai mulţi miniştri din guvernul socialist - între care şi cel de finanţe, Georgios Papaconstantinou - s-au pronuţat, în discursurile de până acum, pentru primirea în guvern şi a altor partide, cu scopul de a valida al doilea plan de asistenţă financiară. Acest vot a fost cerut luni de premierul Papandreou, după ce a anunţat un proiect de referendum asupra planului european de salvare a ţării. Cu o majoritatea fragilă, 152 de mandate parlamentare dintr-un total de 300, socialiştii lui Papandreou speră să treacă şi de acest obstacol, după ce ministrul de finanţe, Evangelos Venizelos, a informat UE că Grecia renunţă la organizarea unui referendum privind pachetul de asistenţă financiară agreat la summitul european de săptămâna trecută. Georgios Papandreou va ţine un discurs cu o jumătate de oră înainte de miezul nopţii, după care se va trece la vot. Reprezentanţii opoziţiei au anunţat că vor discuta cu socialiştii despre formarea unui guvern de uniune naţională doar dacă aceştia din urmă vor vota contra moţiunii de încredere, potrivit publicaţiei "Kathimerini". Euro, mai important decât Grecia Premierul olandez Mark Rutte a declarat, ieri, că moneda unică europeană este "mai importantă" decât apartenenţa Greciei la zona euro, relatează AFP. "Credem că este foarte important să evităm un faliment al Greciei, în interesul zonei euro'" a afirmat Rutte într-o conferinţă de presă desfăşurată la Haga, la finalul şedinţei săptămânale a consiliului de miniştri. "Însă, în final, euro este mai important decât Grecia, decât apartenenţa sa la zona euro'" a adăugat premierul olandez.

Calificând drept "un lucru bun" faptul că Grecia a renunţat la ideea unui referendum asupra planului de salvare a ţării, Mark Rutte a insistat asupra necesităţii ca guvernul de la Atena să aplice în totalitate şi cât mai curând măsurile prevăzute de pachetul de ajutor definitivat la Bruxelles, în timpul summitului european din noaptea de 26 spre 27 octombrie.

Grecia trebuie să clarifice, cât mai repede posibil, următoarele etape pe plan intern pentru a aproba planul de ajutor convenit de liderii din zona euro, a spus şi  preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.