Grecia își ia plajele înapoi. Cu cine se luptă acum

Grecia își ia plajele înapoi. Cu cine se luptă acum Sursa foto. Pixabay

Grecii s-au săturat în această vară, nu de turiștii, ci de vânzătorii ambulanți care înghesuie pe nisip șezlonguri și umbrele de soare, până la punctul în care uneori este imposibil să treci printre ele.

Grecia își ia plajele înapoi. Grecia s-au săturat de firmele care le acoperă plajele cu șezlonguri, umbrele și baruri. Localnicii şi turiștii se plâng că nu reușesc uneori să ajungă la mare. Mai exact, localnicii de pe insula Paros din Marea Egee au fost atât de enervați în acest sezon încât au înființat o mișcare de „revendicare a plajelor noastre”.

Aceştia au postat fotografii și videoclipuri pe rețelele de socializare cu nisipuri acoperite cu șezlonguri „ridicol de scumpe”. Mai mult, au cerut autorităților să întreprindă măsuri.

Mişcarea s-a răspândit pe toate plajele din Grecia

Mișcarea s-a răspândit rapid și pe alte insule şi plaje de pe continent, dar și online. Iar hashtag-urile „kinima petsetas” („mișcarea prosoapelor de plajă”) și „plaje libere” sunt în top au fost peste tot.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vrem spațiile publice precum plajele să nu fie îngrădite, ci accesibile, libere și curate. Nimic mai mult”, anunță grupul Active citizens pe rețeaua X, fostă Twitter.

Santorini, Grecia, Ocean, Oraș, Coasta

Santorini-Grecia. Sursa foto: Pixabay

Mișcarea de protest a devenit atât de cunoscută încât autoritățile centrale și cele locale sunt obligate să ia măsuri. Potrivit legii, în Grecia cel puțin 50% din fiecare plajă trebuie să fie liberă pentru ca oamenii să ajungă la mare. Primarul din Paros, Markos Koveos, spune că operatorii care întind șezlonguri și barurile de plajă încalcă legea de zeci de ani.

„Acum, cu această mișcare socială, există mai multe controale”, a declarat Koveos.

Până și Curtea Supremă din Grecia s-a implicat

La începutul lunii august, procurorul Georgia Adilini le-a cerut magistraților de pe insula Syros, capitala administrativă a Cicladelor, să intervină. Autoritățile locale trebuie să se asigură că toți oamenii „au acces la spațiile publice” precum apa mării, un drept înscris în Constituția țării.

Zakynthos, Plajă, Insulă, Dafin, Lagună

Zakynthos-Grecia. Sursa foto: Pixabay

Ministerul de Finanțe s-a implicat și mai multe persoane din insulele Naxos și Zante au fost amendate pentru „ocuparea ilegală” a plajelor.

„Este o întorsătură amuzantă a evenimentelor când cetățenii obișnuiți verifică autoritățile, mai degrabă decât invers”, a comentat site-ul de investigație Inside Story în weekend, citat de yahoo.com.