Grecia, pe buza PRĂPASTIEI. Cât mai poate REZISTA?

Creditorii europeni se încăpățânează să accepte o reducere a datoriei Greciei, deși FMI avertizează că aceasta înseamnă moarte economică.

Consiliul de administrație al FMI și-a dat acordul „de principiu” joi pentru relansarea planului de ajutorare a Greciei, însă Fondul și creditorii europeni ai Atenei continuă să fie dezbinați de problema ușurării datoriei naționale a țării.

Unda verde de la FMI se materializează în acordarea sumei de 1,6 miliarde de euro Greciei, cu titlu de „credit de precauție”, însă FMI nu va disponibiliza aceste fonduri în viitorul imediat. Acest „acord de principiu” al FMI, o măsură foarte rar utilizată de insttuția financiară, fusese anunțat încă din mai. El a permis vărsarea unei noi tranșe de 8,5 miliarde de euro din partea Zonei Euro, efectuată în mare parte la începutul lui iulie, ceea ce a permis autorităților de la Atena să-și onoreze ratele.

Grecia beneficiază de un plan de ajutor de 86 de miliarde de euro, al treilea din istoria țării, semnat în iulie 2015. Acest plan, care se derulează până în august 2018, ar trebui să permită Atenei să facă fațăparțial colosalei sale datorii , care continuă să atingă aproape 180% din PIB-ul său (315 miliarde de euro).

Dându-și acordul, FMI continuă să exercite presiuni asupra creditorilor europeni (BCE și UE) pentru o renegociere a datoriei Greciei, pe care o consideraă nesustenabilă pe termen lung.

Altfel zis, fără o acceptare a reducerii datoriei de către creditori, Grecia va ajunge inevitabil în faliment, mai devreme sau mai târziu. FMI consideră că, cu cât se amână luarea unei decizii privind tărierea unei părți din datoria Greciei, cu atât situația acesteia devine din ce în ce mai dificilă.

Joi, responsabilii Fondului au reiterat că nu va elibera suma promisă decât dacă creditorii europeni vor accepta să reducă datoria Greciei.

Previziunile FMI susțin că Grecia va avea o creștere economică de 2,1% în acest an și de 2,6% anul viitor.