Grecia și „partea stângă” a politicii

Grecia și „partea stângă” a politiciiGrecia și „partea stângă” a politicii / Sursa: Butenkow | Dreamstime.com

Grecia și „partea stângă” a politicii. Grecii au inventat democrația dar și primele forme de autoritarism cu deschidere spre totalitarism

Grecia și „partea stângă” a politicii. Grecii au inventat democrația dar și primele forme de autoritarism cu deschidere spre totalitarism.

Grecia, în „chingile” controlului UE, FMI și Băncii Mondiale

Alexis Tsipras care a câştigat alegerile din Grecia, ca lider al formaţiunii de extrema-stângă SYRIZA în 2014 şi în 2016, a promis că va lupta contra austerităţii impuse Greciei, acceptate de adverasrul său fostul premier Adonis Samaras.

Guy Verhofstadt, preşedinte al Grupului “Alianţa Liberalilor şi Democraţilor  pentru Europa” (ALDE) din Parlamentul European, promoter al respectării de către Grecia a planului de măsuri impus de către Eurogrup, în speranţa depăşirii gravei crize macroeconomice a atacat, în termeni deosebit de duri, măsurile propuse de Tsipras şi programul acestuia de contracarare a măsurilor impuse de către Bruxelles.

Propunerile UE

Liderul european a propus, în 8 iulie 2015, ca Grecia să reducă cheltuielile din sectorul public, să combat corupţia, clientelismul şi să renunţe la facilităţile oferite de către stat, pe carele-a numit „privilegii”:

„Sunt nervos pentru că vorbiţi de reforme dar nu vedem niciodată propuneri concrete de reforme. Sunt furios pe Tsipras pentru că am mers ca somnambulii către un Grexit de cinci ani, iar acum alergăm spre el cu ochii deschişi. (...) Aceasta nu este o dezbatere de tipul ce a fost mai întai, oul sau găina. Tsipras trebuie să vină în întâmpinare cu un program de reforme mai întâi.

Doar cetăţenii greci vor fi aceia care vor plăti facturi (…) Alegerea pe care o aveţi de făcut este foarte simplă. Cum vreţi să rămâneţi în istorie? Ca un accident electoral care şi-a sărăcit şi mai mult poporul? Sau vreţi să rămâneţi în istorie, domnule Tsipras, ca un adevărat reformator revoluţionar?.”

Grecia, Alexis Tsipras și comuniștii

Liderul formaţiunii greceşti de extrema-stângă Syriza, care guvernează Grecia, Alexis Tsipras a declarat pe 25 iulie 2016  că este nevoie chiar de o schimbare a contituţiei celei mai vechi democraţii din lume, Grecia:

„A sosit timpul să uităm această teamă de decizia cetățenilor..., chiar dacă cetățenii nu sunt infailibili. Cetățenii trebuie să aibă dreptul de a își alege președintele, dacă tentativele realizate de deputați eșuează, cum a fost cazul anul trecut. Cetățenii trebuie să poată respinge legi prin referendum — cu excepția legilor privind chestiunile fiscale — și să depună inițiative legislative. Statul grec trebuie să fie "laic", cu toate că religia majoritară în țară este creștinismul ortodox”.

În Grecia, există şi un partid communist, KKE, revenit înlegalitate odată cu sfârşitul regimului dictatorial al “Coloneilor”, din perioada 1968-1974. Grecia a reluat demersurile pentru aderarea la Comunităţile Europene început în anii 50 ai secolului XX.

Coalitia radicalilor de stanga, Syriza, este mult mai puternica, avand 71 de parlamentari si un eurodeputat, membru al Stangii Unite Europene. Si Syriza are o componenta eurosceptica, mai ales pe fondul masurilor de austeritate impuse Greciei de FMI si UE.

De asemenea, Syriza propovăduieste si nationalismul de stanga, precum si un sentiment puternic anti-american, remanent în Grecia dupa domnia Regimului Coloneilor (1967-1974), junta militară susținută de Statele Unite pentru a preveni influenta URSS în Mediterana.

Ne puteți urmări și pe Google News