Grecia, între Scila și Caribda. Mai multă austeritate sau Grexit pe 5 ani

Grecia, între Scila și Caribda. Mai multă austeritate sau Grexit pe 5 ani

Germania este inflexibilă și vrea să impună Greciei măsuri draconice. Berlinul refuză să se lase îmbunat de Franța și Italia

Angela Merkel a declarat înainte de a intra la summit-ul Zonei Euro de ieri, de la Bruxelles: „Nu vom accepta un acord cu orice preț!”

Prelungirea crizei din Grecia a adâncit și disensiunile din rândul Occidentului

Șefii de state și de guverne din Zona Euro s-au reunit aseară în tentativa de a găsi o soluție pentru criza Atenei, aflată în faliment. Însă disensiunile dintre liderii europeni erau serioase. Dacă cei trei creditori internaționali (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul MonetarInternațional) susțineau că se poate ajunge la un acord pe baza noilor propuneri formulate joi de Atena, obstacolul principal părea să fie intransigența Germaniei, cel mai mare creditor-stat al Greciei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unor dezvăluiri făcute sâmbătă de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Berlinul avea două soluții pentru rezolvarea crizei.

Doamna de Fier și Ministrul de Oțel

Prima reprezintă un plan de austeritate mai draconic pentru Atena și un program de privatizare a unor obiective, din a căror vânzare se mizează că se vor obține 50 de miliarde de euro; acești bani ar trebui puși într-un fond separat din care să se achite datoria.

A doua ar fi o suspendare temporară (minimum cinci ani) din Zona Euro, perioadă în care Atena să-și restructureze datoria. În acest timp, ea ar rămâne membră a Uniunii Europene.

Prima măsură ar fi susținută de Angela Merkel, cea de-a doua, de durul său ministru de Finanțe, Wolfgang Schäuble. De altfel, Merkel s-a arătat foarte iritată de bunăvoința Franței față de Grecia, după ce Hollande a declarat că noile propuneri ale lui Tsipras sunt „serioase și credibile”, și i-a dat imediat un telefon.

La rândul său, premierul italian a cerut Germaniei să „nu mai umilească Grecia”. „Destul!”, a spus Matteo Renzi. Președintele american a cerut și el o atitudine mai blândă față de Grecia.

Germania are de partea ei tabăra „durilor”: printre ei,Finlanda, Belgia, Olanda.