Grecia, între ciocan și nicovală: Turismul aduce mai multe infecții, dar nu și salvarea economiei
- Dan Coravu
- 20 iulie 2020, 13:57
Guvernul Greciei și-a deschis gradual granițele încă de la inceputul lunii trecute, însă decizia n-a avut efectul economic dorit.
Dat fiind că turismul reprezintă mai mult de o cincime din economia țării și întrucât aproximativ un sfert din forța de muncă lucrează în acest domeniu, guvernul Greciei n-a avut încotro decât să-și asume riscul calculat de a primi din nou turiști străini.
Dar chiar și acei puțini călători au provocat noi lanțuri de infecții cu coronavirus, în timp ce beneficiile economice nu prea s-au văzut, anunță politico.eu.
Grecia a rezistat pandemiei mai bine ca multe alte țări, înregistrând numai 194 de decese.
Însă, creșterea cazurilor ca urmare a redeschiderii frontierelor reprezintă un „indiciu” legat de cât de greu le va fi țărilor din UE să revină la o normalitate economică.
Guvernul Greciei a impus noi măsuri săptămâna trecută, pe fondul avertizărilor făcute de epidemiologi cu privire la numărul tot mai mare de infecții.
„Știam cu toții, și noi și specialiștii, că odată cu redeschiderea granițelor ne vom confrunta cu o creștere parțială a numărului de infecții”, a spus ministrul de Sănătate, Vassilis Kikilias. Imediat, el a adăugat: „Dar economia și turismul vor supraviețui”.
„Din păcate, trebuie să o facem(...)Va trebui să alegem: coronavirus sau foamete”, a spus Savvas Pagonakis, proprietarul unui hotel de pe insula Rodos.
Până acum, impulsul economic a fost dezamăgitor. Pagonakis spune că unii hotelieri au început foarte slab sezonul, doar 30% din camere fiind rezervate.
„EasyJet a reluat cu șase zboruri directe pe săptămână, iar acum a scăzut la trei”, a spus el. În iunie, numărul turiștilor străini în Grecia a scăzut cu 93%, adică au ajuns doar 588.186 față de 8,4 milioane, câți erau anul trecut”, a adăugat acesta.
Crește numărul turiștilor români infectați cu COVID-19 în Grecia. Anunț de la MAE
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, sâmbătă, că încă trei cetăţeni români din Grecia - doi în Creta şi unul în Santorini - au fost confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus.
Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi români din Creta au fost transferaţi într-un hotel unde vor sta în carantină, împreună cu membrii familiei. Cetăţeanul român din Santorini a fost confirmat ca infectat cu SARS-CoV-2 în urma testării la intrarea în Grecia, arată MAE.
Cu privire la condiţiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, MAE reaminteşte că, începând cu 15 iulie, ora 00,01, pe lângă formularul electronic, respectiv codul QR, cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Greciei prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas şi testul molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză şi să conţină numele şi prenumele persoanei testate, precum şi seria şi numărul cărţii de identitate sau ale paşaportului persoanei respective.
De asemenea, conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile elene pe site-ul https://travel.gov.gr, MAE subliniază că formularul electronic (Passenger Locator Form) poate fi completat inclusiv în cursul zilei anterioare intrării pe teritoriul Greciei.
În ceea ce priveşte situaţia din punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii Ambasadei României la Sofia şi Consulatului General al României la Salonic, aflaţi la faţa locului, coloana de autovehicule aflată în aşteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întinde, la acest moment, pe o lungime de 1,5 kilometri, timpul de aşteptare fiind de aproximativ o oră. Accesul autoturismelor se realizează pe două benzi.
Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas şi continuă dialogul cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirii unor noi aglomeraţii în perioada următoare. De asemenea, MAE menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena – 00302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic – 00302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă – 00306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/node/51914, atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi www.mae.ro
Sursa: politico.eu