GRECIA plătește IMIGRANȚII ilegali, să plece acasă sau în Turcia. Câți bani le promit celor care nu primesc drept de ședere

GRECIA plătește IMIGRANȚII ilegali, să plece acasă sau în Turcia. Câți bani le promit celor care nu primesc drept de ședere

Guvernul grec a decis să dea bani solicitanților de azil respinși de pe insule, pentru a nu-și exercita dreptul de a face apel la această hotărâre, scrie EUObserver.

Oficialii eleni le vor oferi 1.000 de euro și bilete gratuite de avion, în pachete finanțate de UE, pentru a-i determina să plece cât mai repede posibil. 

„Este complicat și imoral”, a spus un avocat grec care lucrează pentru organizația Salvați Copiii, un ONG internațional. Măsura face parte din eforturile mai largi de returnare a imigranților în Turcia și a elibera blocajele administrative, dar planul a generat critici din partea apărătorilor drepturilor omului care spun că refugiații sunt forțați să accepte banii, scrie EUObserver. 

Imigranții au cinci zile la dispoziție pentru a se decide dacă vor să încaseze banii sau nu, dar există situații în care nici acest termen limită nu este respectat de autorități. Anterior, aveau dreptul la asistență, dacă făceau apel. Schema se aplică celor din așa numitele hot-spot-uri din insulele Chios, Kos, Leros, Lesvos și Samoa, unde intrările sunt monitorizate, pentru că Turcia nu acceptă refugiați din Grecia, dacă ei ajung pe continent. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul grec al Imigrației, Ioannis Mouzalas, a declarat că „momeala” financiară este necesară pentru a preveni reclamații false din parte solicitanților de azil. Noile reguli de excludere a persoanelor care fac apel în dosarele lor, reguli adoptate luna trecută, vin după ce Comisia Europeană a pus presiune asupra Atenei să scurteze procesele în instanță și să înlăture barierele administrative pentru a trimite oamenii acasă. 

Acordul dintre UE și Turcia de anul trecut ar fi trebuit să asigure întoarcerea în această țară a solicitanților de azil ale căror cereri au fost respinse sau au fost declarate nefondate.  Dar numai 1.500 de oameni au fost trimiși înapoi de anul trecut până acum, sistemul de apel în instanță fiind favorabil, în cele mai multe cazuri, refugiaților inițiali respinși, pe considerentul că viața lor în Turcia nu ar fi sigură. 

Organizația Internațională pentru Imigrație cu sediul la Geneva, care a desfășurat programe pentru a asista persoanele care se întorc acasă din Grecia, încă din 2010, urmărește aplicarea aceste măsuri, precizează sursa citată. 

Programul numit Întoarcere Voluntară Asistată și Reintegrare a ajutat până acum peste 35.000 de persoane. Majoritatea sunt trimiși înapoi în Pakistan, Afanistan, Bangladesh. Schema mai largă de ajutorare a refugiaților este finanțată de Comisia Europeană, cu o contribuție mai mică din partea Ministerului grec de Interne.