Anumite state din zona euro nu mai vor Grecia în uniunea monetară, a răbufnit ministrul elen de Finanţe, Evan­gelos Venizelos, la o zi după ce creditorii internaţionali avertizaseră că Grecia nu îndeplineşte toate condiţiile cerute pentru un nou împrumut extern în valoare de 130 de miliarde de euro. Mai exact, Grecia nu a anunţat încă modalităţile prin care va asigura economii suplimentare în valoare de 325 de milioane de euro în anul 2013, aşa cum s-a angajat să facă, a explicat, marţi seară, Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrup.

"Trebuie să le spunem adevărul cetăţenilor greci. Există mai multe ţări în zona euro care nu ne mai vor. Iar noi trebuie să le convingem că Grecia poate să reziste în uniunea monetară", a declarat Venizelos, înaintea unei întâlniri cu preşedintele elen, Carolos Papoulias. Acesta din urmă a anunţat că renunţă la salariul său pentru a fi solidar cu grecii de rând, greu încercaţi de austeritate.

În lipsa garanţiilor cerute, miniştrii de Finanţe din zona euro au amânat pentru luni o întâlnire programată ieri şi dedicată salvării Greciei. Pentru a demonstra creditorilor externi (FMI, UE şi Banca Centrală Europeană) că vor implementa toate măsurile de austeritate aprobate duminică de parlamentul elen, principalele două partide din coaliţia de guvernământ de la Atena, so­cia­liştii şi conservatorii, le-au trimis o scrisoare prin care s-au angajat să continue, după alegerile legislative din aprilie, politica economică negociată cu instituţiile financiare internaţionale.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/JBYDgJD2wfA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>