Mii de greci au ieşit în stradă ieri, la debutul grevei generale de două zile, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate ce urmează să fie supuse astăzi votului Parlamentului.
Angajaţii din sectorul public, printre care funcţionari, doctori, jurnalişti, poştaşi şi lucrători din transporturi, dar şi angajaţi ai firmelor private au intrat, ieri, în grevă generală pentru 48 de ore. Controlorii de trafic aerian s-au alăturat şi ei protestului, modificând programul zborurilor pe aeroportul din Atena. Trenurile, autobuzele şi feriboturile nu au circulat deloc.
Marşul din faţa Parlamentului, în Piaţa Syntagma, la care au participat circa 15.000 de oameni, a început paşnic, ieri dimineaţă, 5.000 de poliţişti fiind desfăşuraţi pe străzi pentru păstrarea ordinii publice. "NU măsurilor de mizerie socială, ajunge, nu mai vrem!", se putea citi pe o pancartă din centrul Atenei.
Ciocniri cu poliţia
Manifestaţia a degenerat când grupuri de anarhişti au început să arunce cu pietre şi sticle incediare în jandarmi, iar aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene. Demonstranţii au spart vitrinele unei bănci, apoi, înarmaţi cu bare metalice, au rupt bucăţi din marmura cu care erau pavate trotuarele din faţa Parlamentului şi le-au aruncat către forţele de ordine. Patronii hotelurilor din zonă au blocat intrarea în clădiri, de teama distrugerilor.
Împrumut vital
Parlamentul de la Atena urmează să se pronunţe, azi, asupra programului de austeritate, ce cuprinde creşteri de taxe şi privatizarea unor companii de stat. Executivul elen nu are altă opţiune decât cea a adoptării reformelor, deşi presiunea străzii este extrem de mare.
Potrivit sondajelor, circa 80% dintre greci se opun planului de austeritate. "Singura modalitate de a evita intrarea în incapacitate de plată este adoptarea de către Parlament a programului economic revizuit", a precizat, ieri, comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn.
Vistieria se goleşte
Duminică expiră termenul până la care Grecia trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate faţă de UE şi FMI, pentru ca miniştrii de finanţe din zona euro să semneze deblocarea ultimei tranşe, de 12 miliarde de euro, din împrumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei anul trecut.
Potrivit economiştilor citaţi de BBC, Grecia intră în faliment în 15 iulie dacă nu primeşte fondurile europene pentru a-şi plăti datoriile.
Premierul Georgios Papandreou a avertizat, luni, că vistieria statului se goleşte în câteva zile, iar noul ministru de finanţe, Evangelos Venizelos, a recunoscut că reducerile bugetare sunt "nedrepte", dar absolut necesare.