Grecia este în primele 15 ţări din lume cu cele mai mari dimensiuni ale statului 

Grecia este în primele 15 ţări din lume cu cele mai mari dimensiuni ale statului 

Crizele repetate prin care trece Grecia se explică i prin modul în care s-a dezvoltat statul elen. Iată ce scrie presa din această țară.

"Grecia ocupă locul 92 din 162 de țări în clasamentul Indicelui Libertății Economice, publicat astăzi de Centrul pentru Studii Liberale Markos Dragoumis (KEFIM) în colaborare cu Institutul canadian Fraser, pe baza datelor din 2018.

Faţă de clasamentul de anul trecut referitor la datele din 2017, Grecia a înregistrat o scădere de 7 locuri. Studiul plasează Grecia printre cele 15 țări cu cea mai mare dimensiune a aparatului de stat din lume. Performanța generală a Greciei în ceea ce priveşte Indicele Libertății Economice o situează între Columbia și Maroc.

Locurile ocupate de Grecia în cele cinci domenii principale ale indicelui sunt următoarele:

Ne puteți urmări și pe Google News

Dimensiunea statului: locul 149

Statul de drept și drepturile de proprietate: locul 52

Acces la o monedă puternică: locul 109

Libertatea în comerțul internațional: locul 57

Mediul de reglementare în privinţa creditării bancare, problemelor de muncă și antreprenoriatului: locul 78.

Este relevant faptul că Grecia ocupă ultimul loc în rândul tuturor statelor membre ale UE, țara imediat precedentă din UE (Polonia, locul 77) fiind cu 15 locuri mai sus. De asemenea, Grecia este pe ultimul loc şi în comparație cu țările din Europa de Sud-Est, deoarece Cipru ocupă locul 22, România locul 23, Albania locul 26, Bulgaria locul 32, Macedonia de Nord locul 71, iar Bosnia și Herțegovina locul 82.

În fruntea clasamentului se află şi în acest an Hong Kong și Singapore, ocupând locul 1 și respectiv locul 2. Noua Zeelandă, Elveția și Australia completează podiumul primelor cinci țări din lume.

Cele 5 țări cu cel mai mic scor în clasamentul de anul acesta sunt Iranul, Angola, Libia, Sudan și, ultima, Venezuela. Țările cu regim autoritar, precum Coreea de Nord și Cuba, nu sunt incluse în clasament din cauza lipsei de date.

Alte locuri notabile sunt cele ocupate de SUA (6), Japonia (20), Germania (21), Italia (51), Franța (58), Mexic (68), Rusia (89), India (105) , Brazilia (105) și China (124).

"Cei care îşi desfăşoară activitatea în Grecia continuă să simtă controlul extins al statului în economie şi să se lovească de obstacole la orice mişcare a lor. Dincolo de locul dezamăgitor ocupat de ţara noastră în rândul statelor UE, unde încă o dată de situează pe ultimul loc, şochează marea disfuncţionalitate a administraţiei publice. În indicele de anul acesta, care prezintă performanţele noastre din 2018, una dintre cele mai importante probleme o reprezintă procentele ridicate de părtinire și favoritism în aparatul de stat, care creează zilnic dificultăţi în relaţiile cetăţenilor şi companiilor cu sectorul public. În sfârşit, este şocantă de asemenea înrăutăţirea punctajului Greciei la toţi indicatorii care privesc drepturi şi protejarea lor, în raport cu 2017. În ceea ce priveşte libertatea economică în ansamblu ar trebui să aspirăm spre direcţia Ciprului care se află pe locul 22 la nivel mondial şi nu în direcţia Turciei care se află pe locul 99", spune directorul executiv al KEFIM, Nikos Rombapas.

Indicele libertății economice măsoară modul în care politicile și instituțiile din cele 162 de țări cuprinse în Indice susțin libertatea economică. Institutul Fraser efectuează anual Studiul privind libertatea economică în lume în colaborare cu o rețea de institute independente de cercetare și educație din aproximativ 100 de țări, printre care şi KEFIM. Este vorba despre o măsurare originală a libertăţii economice care este calculată pe baza instituţiilor şi politicilor aplicate de fiecare ţără în cinci domenii: dimensiunea statului, statul de drept și drepturile de proprietate, accesul la o monedă puternică, libertatea în comerțul internațional, mediul de reglementare în privinţa creditării bancare, problemelor de muncă și antreprenoriat.

Potrivit unor publicaţii ştiinţifice de prestigiu (peer-reviewed journals), persoanele care trăiesc în țări cu un grad ridicat de libertate economică se bucură de un nivel mai ridicat de prosperitate, drepturi politice și sociale și de o speranță de viață mai lungă", scrie iefimerida.gr.

Traducerea: Rador