Grecia: criza economică, dublată de o criză politică

Premierul socialist Georgios Papandreou le-a cerut deputaţilor din propriul partid să rămână uniţi pentru a depăşi cât mai repede "un moment dramatic" din istoria ţării.

Premierul grec luptă să-şi salveze guvernul, atacat din trei direcţii: furia opiniei publice, dezertările din partid şi refuzul opoziţiei de a susţine noi măsuri de austeritate.

Georgios Papandreou plănuia ieri să remanieze guvernul, după care să vină, din nou, în faţa Parlamentului, pentru a cere aprobarea pachetului legislativ, prin care să fie reduse cheltuielile bugetare cu 28 de miliarde de euro, între 2012 şi 2015.

Parlamentarii din partidul de guvernământ, PASOK, au încercat însă să-l saboteze, într-o întâlnire cu uşile închise, la finalul căreia Papandreou urma să fie demis, relatează CNN.

Un membru fondator al partidului, Vasso Papandreou, a declarat că este o perioadă critică pentru ţară şi a împărţit o petiţie în rândul membrilor formaţiunii politice, solicitând o "întrunire imediată a grupului parlamentar al PASOK". Întâlnirea a avut loc până la urmă, dar premierul era decis să nu demisioneze din funcţie şi a cerut solidaritate în jurul executivului de la Atena.

Apel prezidenţial

Potrivit BBC, preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a cerut şi el politicienilor eleni să nu înrăutăţească situaţia actuală, transformând-o dintr-o criză economică într-una politică.

Dezbaterile privind soarta noului guvern se vor intensifica începând de duminică. Discuţiile vor se vor încheia până marţi, la miezul nopţii, au declarat surse parlamentare, pentru agenţia de presă Reuters.

Deputaţi dezertori

Parlamentarul grec George Floridis a demisionat, ieri, din partid, în semn de protest faţă de planurile de austeritate. A fost urmat la scurt timp de un alt parlamentar socialist, Ektoras Nasiokas. La începutul săptămânii, un alt deputat socialist a părăsit partidul, devenind independent.

Demisiile nu afectează majoritatea parlamentară deţinută de formaţiunea PASOK (cinci locuri în plus în Legislativ faţă de opoziţie), pentru că acestea sunt alocate automat următorilor candidaţi de pe listele de partid. Totuşi, dificultăţile cu care se confruntă prim-ministrul în aceste zile nu sunt de neglijat.

Ce fac FMI şi UE

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a declarat, ieri, că se aşteaptă ca UE şi FMI să elibereze o nouă tranşă, de 12 miliarde de euro, din împrumut, la începutul lunii iulie. Reprezentanţii FMI spun, însă, că nu vor acorda banii decât dacă parlamentul de la Atena adoptă măsurile economice promise de guvern.

TURISM

Românii profită de reduceri

Românii nu s-au lăsat intimidaţi de protestele din Grecia. În timp ce Atena este blocată de greve, hotelurile şi pensiunile de pe insule primesc turiştii. "Nu s-a anulat nicio excursie în Grecia. Românii nu s-au speriat şi vindem în continuare pachete turistice", ne-a declarat Corina Enache, director de vânzări la Paralela 45. Dimpotrivă, spune ea, agenţia şi-a dublat vânzările, în 2011 faţă de anul trecut, datorită preţurilor cu aproximativ 10% mai mici pentru sejururile în Grecia.

De exemplu, un sejur de o săptămână în Rhodos costă de la 149 euro, preţ care include transportul cu avionul şi cazarea cu mic dejun, la care se adaugă taxele de aeroport de 95 de euro. Iar în Creta, un turist poate sta o săptămână cu 299 euro, plus taxele de aeroport.

"Turismul pe care îl facem noi nu este afectat. Dimpotrivă, toate locurile pentru perioada următoare sunt deja vândute", spune şi Mariana Ionescu, directorul agenţiei de turism Best Comtur, care promovează excursii în Grecia. Ea precizează că gre va a paralizat sectorul bugetar din Grecia, nu însă şi turismul, unde activează operatori privaţi. (Ana Bâtcă)

28 de miliarde de euro este valoarea reducerilor bugetare prevăzute de guvernul grec pentru perioada 2012-2015