Alexis Tsipras "a tăiat ultimele punţi" între ţara sa şi Europa, după cum spunea ministrul german al economiei, imediat după anunţarea rezultatelor referendumului din Grecia, dar a reuşit o apropiere cu Rusia. Care sunt motivele acestei atitudini – cel puţin stranie –  vom afla probabil în perioada imediat următoare. Un lucru este cert, cel puţin din punct de vedere ideologic, Tsipras, fost activist comunist și lider al studenților, autodeclarat ateu, este mai apropiat de est decât de vest. Mai mult decât atât, Tsipras a sublinat că ţară să este "un prieten istoric al Rusiei".

Oficial, Alexis Tsipras s-a aflat, în luna iunie în Rusia, din raţiuni economice: susţinerea candidaturii unor companii greceşti la construirea unui gazoduct care va fi exploatat de către gigantul rus Gazprom. Proiectul irită însă atât UE, cât şi Statele Unite.  Declaraţiile lui cu privire la criza din Ucraina i-au uns însă pe suflet pe ruşi. ''Criză din Ucraina a creat o nouă sursă de destabilizare în inima Europei şi (…) a deschis un nou ciclu al unui Război Rece perimat, care ne-a dus la un nou cerc vicios al retoricii agresive, al militarizării şi al sancţiunilor economice'', declara şeful guvernului grec la Forumul economic internaţional organizat în fosta capitală imperială rusă.

De altfel, de când a ajuns la putere, liderul stângii radicale greceşti a dus o politică de apropiere faţă de Moscova, ajungând să fie caracterizat de unii analişti drept calul troian al Rusiei în Europa.

Liderii europeni au ignorant însă declaraţiile obraznice ale cu Tsipras cu privire la criza din Ucraina şi au preferat o atitudine ponderată, dar intransigentă faţă de acest “anonim politic ajuns un bondar care vrea acum să îi zgândăre Europa”, după cum îl descria The Guardian.

 

 

.