Grecia ameninţă cu blocarea Brexitul din cauza Parthenonului. Video!

Parthenon

Negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este un subiect care captează atenţia de mai bine de un an, dar una din cererile Greciei depăşeşte orice imaginaţie. Reprezenţanţii statului grec cer ca în negocierile privind Brexitul să se discute şi despre bucăţile din Parthenon care se află într-un muzeu din Londra şi pe care le vor returnate. Acestea au fost luate din Atena în urmă cu două secole şi de atunci grecii au făcut mai multe cereri ca acestea să fie aduse înapoi.

Europarlamentarul Stelios Kouloglou, membru al SYRIZA – partidul care guvernează ţara, solicită ca negociatorii să aducă problema în cadrul discuţiilor, acesta trimiţând deja două scrisori Comisiei Europene în acest sens. Până acum UE a respins cererile grecilor motivând că problema este una care trebuie rezolvată între state, pentru că fiind ambele membre UE se consideră că bucăţile din Parthenon aflate la Londra fac parte din patrimoniul cultural european. 

Acum grecii încearcă să profite tocmai de acest argument al UE: prin ieşirea Marii Britanii din UE nu mai stă în picioare explicaţia că ar fi vorba de un patrimoniu cultural comun. “Negociatorii Brexit trebuie să țină seama de necesitatea de a proteja patrimoniul cultural european. Coloanele din marmură din Parthenon sunt considerate drept cel mai mare simbol al culturii europene. Prin urmare, returnarea coloanelor ar fi atât un semn de respect, cât și o relație civilizată între Marea Britanie și UE și mult mai mult decât o necesitate juridică", a explicat Kouloglou.

Cu toate acestea Comisia Europeană i-a răspuns europarlamentarului susţinând că negociatorii pentru Brexit nu sunt obligaţi să discute despre acest subiect şi susţin că este o problemă a celor două state. 

Totuşi grecii au un as în mânecă şi pot ajunge să forţeze obţinerea coloanelor. Acordul final pentru Brexit va trebui aproabat de Parlamentele naţionale ale statelor membre UE, inclusiv al Greciei. Astfel că fără votul grecilor acordul pentru Brexit nu poate fi semnat.

Problema coloanelor din Parthenon care au ajuns la Londra este una care durează de mai bine de 200 de ani. Bucăţile de pa Acropole au fost furate în urmă cu 200 de ani la ordinal ambasadorului de atunci al Marii Britanii, Lordul Elgin, şi duse într-un muzeu din Londra. Din momentul izbucnirii războiului de independenţă, 1821, Grecia a făcut nenumărate cereri ca bucăţile de marmură să fie returnate. De partea cealaltă britanicii susţin că ei au cumpărat legal coloanele de la Imperiul Otoman, care stăpânea în acel moment teritoriul actual al Greciei.