Grăsimile care te îmbolnăvesc. Nu pot fi procesate de organism, dar se găsesc în multe produse

Sursa foto: Arhiva EVZ

Un anumit tip de grăsimi, prelucrate chimic se găsesc în foarte multe alimente de pe piață. Nu pot fi procesate de organism și pot duce la probleme serioase de sănătate.

Grăsimile hidrogenate sunt extrem de periculoase pentru organism. Sunt cunoscute și sub numele de grăsimi trans și rezultă în urma unui proces chimic. Mai exact grăsimea este prelucrată la temperaturi mari și este transformată dintr-un produs lichid într-unul solid. Acest tip de grăsime nu poate fi procesat de organism.

Grăsimile trans se regăsesc în multe dintre produsele de pe piață. Carmen Brumă ne sfătuiește să citim cu mare atenție etichetele. „Cel mai periculos tip de grăsime pe care-l găsești în alimentele din comerț este grăsimea hidrogenată. Așa că ai grijă data viitoare când te duci la cumpărături să cauți pe eticheta produsului pe care vrei să-l cumperi conținutul de grăsime hidrogenată sau parțial hidrogenată sau grăsime trans. Nu trebuie să fie mai mare de două grame pe suta de grame de produs conform legislației și, în general, chiar dacă are un procent mai mic de 2% este bine să-l eviți”, a spus Carmen Brumă.

Produse periculoase

Grăsimile hidrogenate sunt folosite pe scară largă deoarece sunt ieftine și dau alimentelor un gust mai bun. În plus, sunt utilizate și pentru că pot prelungi termenul de valabilitate al unui produs.

Margarina este plină de grăsimi trans. Este folosită pe scară largă în industria de patiserie și astfel toate aceste produse (biscuiți, fursecuri, plăcinte, cornuri, etc) au în compoziție grăsimi hidrogenate. Acestea se mai găsesc și în multe tipuri de bomboane sau tot felul de snacksuri. Printre cele mai vândute se numără chipsurile. Și produsele de tip fast-food prăjite conțin astfel de grăsimi, deoarece la gătirea lor se folosește ulei de palmier, potrivit doctorulzilei.ro.

Multe boli

Grăsimile hidrogenate pot afecta serios organismul și pot duce, în timp, la boli cardiovasculare și ateroscleroză. Pot crește nivelul colesterolului și al trigliceridelor și favorizează depunerea grăsimii pe artere.

Grăsimile trans sunt cancerigene, pot crea dezechilibre hormonale în organism și pot crește riscul de apariție a unor tumori. De asemenea pot duce la apariția diabetului, deoarece produsele care conțin astfel de grăsimi au multe calorii și pot duce la apariția obezității, dacă sunt consumate cu regularitate. Grăsimile hidrogenate pot afecta și creierul, deoarece inhibă acțiunea acizilor grași esențiali.