Cu toții știm că nivelul mare de trigliceride și colesterol duce la boli cardiace. De asemenea știm că nivelul ridicat de glucoză duce la diabet. Un studiu publicat recent arată însă că aceste probleme ne pot afecta iremediabil și creierul.
Un studiu publicat recent de Universitatea din Boston, arată că nivelurile ridicate de colesterol, trigliceride și zahăr în sânge poate crește semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer mai târziu în viață.
„Am arătat pentru prima dată că asocierile dintre nivelurile de colesterol și glucoză și riscul viitor de apariție a bolii Alzheimer se extind mult mai devreme în viață decât se credea anterior", a declarat pentru CNN autorul principal al studiului Lindsay Farrer, șeful de genetică biomedicală la Boston University Biomedical Genetics.
Rezultate surprinzătoare
Potrivit cercetărilor, persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani, care au niveluri ridicate de trigliceride și colesterol au mai multe șanse să fie diagnosticate cu boala Alzheimer. Efectele nu au fost observate la subiecții cu vârste mai înainte.
„Numai la grupa de vârstă fragedă (35-50 de ani), o creștere de 15 mg/dL (miligrame per decilitru) a trigliceridelor a fost asociată cu o creștere de aproximativ 5% a riscului de boală Alzheimer. Rezultatele ar putea reflecta faptul că trigliceridele ridicate la vârsta adultă timpurie pot declanșa o cascadă de evenimente metabolice care, în timp, inițiază procese care duc direct la boala Alzheimer”, a spus Lindsay Farrer.
Potrivit studiului, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 51 și 60 de ani, nivelurile mai ridicate ale zahărului din sânge cresc riscul de Alzheimer. „Pentru fiecare 15 puncte în care crește glicemia, riscul de a face Alzheimer crește cu 14,5% mai târziu în viață”, a mai spus Farrer.
Teste regulate
Studiul aduce și câteva vești bune. Persoanele între 35 și 50 de ani și-ar putea reduce riscul de Alzheimer cu 15,4% dacă și-ar crește lipoproteinele de înaltă densitate, sau HDL, cu 15 miligrame pe decilitru. Mai exact colesterol bun, cum îl denumim în termeni populari. Persoanele cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani care și-au crescut HDL și-au redus riscul cu 17,9%.
Ce face acest colesterol bun? Adună substanțele rele care plutesc în sânge și le duce la ficat, unde sunt eliminate din organism și astfel scade colesterolul rău (cel total).
„Mesajul de luat acasă este că oamenii care au între 30 și 40 de ani trebuie să își se măsoare lipidele și zahărul din sânge. Doar așa pot detecta la timp orice problemă", a spus mai spus medicul.