Grăsimea de pe abdomen produce factori de inflamație. Riscurile sunt mari

Sursa foto: Dreamstime

Medicii au atras atenția că grăsimea de pe abdomen poate produce factori de inflamație. Riscurile sunt mult mai mari la persoanele care mănâncă nesănătos și care nu fac sport.

Grăsimea de pe abdomen produce factori de inflamație. Medicii au declarat că grăsimea de pe abdomen poate produce factori de inflamație. Se numesc adipokine. Grăsimea abdominală e considerată organ endocrin și este extrem de periculoasă.

După ce mâncăm alimentele procesate ajung în sânge, sub formă de glucoză - un zahăr. Aceasta e luată de hormonul insulină și transportată în celule, unde devine energie. Insulino-rezistența înseamnă incapacitatea insulinei de a acționa normal. Medicii au explicat și când devine toxic fluxul de glucoză.

Bogdan Timar, decan Facultatea de Medicină Timișoara: „Organismul are un hormon - insulina - menit să regleze cantitatea de glucoză ce intră în sânge. Acționează pe niște receptori pe care ni putem imagina ca fiind clanța de la ușă. Când persoana noastră devine obeză are un aport de glucoză mai mare decât normal, celulele încearcă să se protejeze de acest flux de glucoză să nu devină toxic. Ce fac? Scad numărul de receptori la insulină. Ce înseamnă? Persoana noastră are glucoză sanguină, are suficientă insulină, dar insulina nu mai poate să găsească acele uși să bage glucoza în celule”.

Grăsime pe abdomen, riscuri

Bogdan Timar, decan Facultatea de Medicină, a declarat că obezitatea poate duce la ateroscleroză, principala cauza a infarctului.

Bogdan Timar, decan Facultatea de Medicină, Timișoara: „Mai mult decât atât, obezitatea face un sindrom pro-inflamator important - apare ateroscleroza, adică principala cauza a infarctului, ori accidentului vascular cerebral. Dacă polulația care dezvoltă acest sindrom crește, crește și numărul de accidente vasculare”.

Sursa: Arhiva EVZ

Evită dulciurile și fă sport ca să eviși grăsimea de pe abdomen

Un medic endocrinolog declarat că cei cu grăsime pe abdomen nu trebuie să mănânce dulciuri. El le-a recomandat să mănânce mai puține calorii și să facă sport.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „În timpul efortului fizic, insulina nu mai are treabă, glocoza intră singură în mușchi, își face treaba. Prin efortul fizic protejăm pancreasul. Prin efort fizic consumăm masa grasa depusă. Scade numărul celule grase, interleukine, adipokine, factori de inflamație, care duc la rezitanța la insulină și se sensibilizează țesuturile din mușchi”, potrivit Știrileprotv.

Trei din patru români sunt supraponderali sau suferă de obezitate, potrivit datelor colectate de Alianţa Pacienţilor Cronici. Una din trei persoane a fost depistată cu diabet fără să ştie că suferă de această afecţiune. Aproape 40% dintre copii din România au probleme cu greutatea.

Sportul şi educaţia alimentara sunt secretele care pot preveni obezitatea sau bolile cronice. Cu toate astea, majoritatea românilor aleg să fie sedentari și să mănânce nesănătos.