Granturi de mii de euro pentru implementarea învățământului dual. Beneficiarii programului

Granturi de mii de euro pentru implementarea învățământului dual. Beneficiarii programului Participanții la proiectul de implementare a învățământului dual/Sursa foto: chamber.md/

Republica Moldova. 22 de companii, care implementează învățământul dual, au beneficiat de granturi de până la 20 de mii de euro. Banii au fost utilizați pentru a procura echipamente necesare formării profesionale a elevilor implicați în sistemul dual. Valoarea totală a granturilor este de 400 mii de euro.

Beneficiarii proiectului sunt companii din Chișinău, Bălți, Cahul, Hâncești, Orhei și UTA Găgăuzia care implementează învățământul dual.

Banii au fost acordați în cadrul programului de sprijin pentru unitățile economice care implementează programe de învățământ dual. Acesta este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și Guvernul Elveției. Inițiativa este implementată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Bani pentru implementarea învățământului dual

Rezultatele proiectului au fost analizate în cadrul unui eveniment organizat marți la Chișinău de Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astăzi finalizăm un proiect lansat în septembrie 2023. Unitățile economice au fost selectate în bază de concurs. Suportul financiar a permis achiziționarea echipamentelor necesare formării profesionale a elevilor implicați în învățământul dual. Fiecare propunere de proiect a inclus o cofinanțare în valoare de cel puțin 5% din suma totală a suportului financiar solicitat”, a spus președintele CCI, Sergiu Harea.

Sergiu Harea

Președintele CCI, Sergiu Harea/Sursa foto: chamber.md/

Acesta a mulțumit partenerilor și a reiterat că „CCI este un promotor activ al învățământului dual și va continua să depună eforturi pentru a identifica măsuri de suport pentru dezvoltarea sistemului dual, dar și a businessului din țară”.

19 mii de euro pentru echipamente moderne

În cadrul evenimentului, au fost prezentate activitățile desfășurate în cadrul programului. Reprezentanții unităților economice și-au împărtășit experiențele acumulate, dar și bunele practici dezvoltate pentru susținerea învățământului dual ca formă alternativă de formare a specialiștilor calificați.

Una dintre întreprinderile care a beneficiat de granturi în cadrul programului este Centrul național de cercetare și producere a semințelor din Bălți. Întrucât întreprinderea se confruntă cu lipsa mecanizatorilor, aceasta a apelat la învățământul dual și a aplicat la program pentru a procura mai multe unități de tehnică moderne. De acestea au beneficiat 12 elevi care învață la Școala profesională din Glodeni.

Școli profesionale

Elevi în școli profesionale/Sursa foto: ipn.md

„Ne-am confruntat cu problema că nu aveam mecanizatori. Am beneficiat de circa 19 mii de euro, bani care au fost utilizați pentru procurarea echipamentelor moderne pentru a putea instrui studenții mai bine și a deprinde mai ușor munca”, a subliniat Dionisie Zaharco, cercetător științific la Centrul național de cercetare și producere a semințelor din Bălți.

În cele 22 de unități economice care au primit suport financiar în acest an studiază peste 460 de elevi. Anul curent, autoritățile și-au propus încadrarea a circa 2 mii de elevi în învățământul dual.

Învățământul dual reprezintă o modalitate specială de instruire și de formare profesională, responsabilitățile fiind partajate între partenerii duali – companie (locul de muncă) și instituția de învățământ. Astfel, elevii obțin instruirea practică structurată la companie, iar teoria o asimilează la instituția de învățământ.