Graba şi interesele au "otrăvit" vaccinul de la Cantacuzino

Graba şi interesele au "otrăvit" vaccinul de la Cantacuzino

Ministrul Sănătăţii spune că şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului a exagerat în privinţa efectelor adverse ale vaccinului antigripal produs la Institutul Cantacuzino şi l-a demis. În aceste condiţii, este sau nu sigur vaccinul românesc?

Înainte de a demisiona din funcţia de ministru al Sănătaţii, Eugen Nicolăescu a ţinut să dea un ordin de demitere a şefului Agenţiei Naţionale a Medicamentelui (ANM), Marius Savu. Motivul invocat: incompetenţă şi testări în afara legii. De cealaltă parte, oficialii ANM spun că au cerut testări suplimentare ale vaccinului tocmai pentru a fi siguri în privinţa lui. Lipsă de "responsabilitate" "Având în vedere gravitatea dezinformării opiniei publice privind nivelul exagerat al prezenţei endotoxinei în vaccinul gripal ca urmare a utilizării unei metode neconforme cu standardele impuse de farmacopeea europeană, lipsa de responsabilitate şi neprofesionalismul cu care a gestionat situaţia vaccinului gripal, dar şi crearea temerilor în rândul opiniei publice de către preşedintele ANM, am decis revocarea din funcţie", a declarat, ieri, ministrul Eugen Nicolăescu, în ultima ieşire din această postură. În conflict cu corpul de control al lui Ponta Printre rânduri, ministrul a lăsat să se înţeleagă că a fost deranjat de faptul că din raportul Corpului de Control al Primului Ministru privind situaţia de la Institutul Cantacuzino, din care a primit doar un rezumat, rezulta că ANM a trimis acte mai multe decât la Ministerul Sănătaţii. Cel mai importat document: o testare pe care ANM o ceruse în Franţa, printr-o metodă pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu o recomandă. "Sunt multe interese să nu meargă Institutul Cantacuzino. Să vedem ce vor spune oficialii OMS la finalul anchetei pe care o fac acum la institut", a mai spus ministrul. Experţi consultaţi de EVZ susţin faptul că încă de la anunţul că Institutul va face din nou vaccinul antigripal s-au făcut erori care au compromis producţia. "În mod normal, ar fi treţ buit să înceapă campania de vaccinare în septembrie-octombrie, ori ei abia s-au apucat de vaccin în august. Apoi, când a început producţia, nu au aşteptat avizul negativ sau pozitiv pentru primul lot, au făcut în continuare opt serii de vaccinuri, fiind în grabă". În plus, şi comisiile formate pentru avizarea produsului au dat aprobări rapid. Cel mai grav este faptul că deşi se ştia că vaccinul nu e sigur, s-a continuat testarea lui pe 60 de persoane. Profesorul de farmacologie Ion Fulga, fost şef al ANM, e de părere că produsul nu poate fi folosit atâta timp cât "endotoxina, o otravă produsă de anumiţi microbi, există în vaccin".

  • Testele la vaccinul ANTIGRIPAL de la Cantacuzino nu au fost făcute corect. Un înalt oficial a DEZINFORMAT

Demis în concediu medical Şeful Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu (foto), demis ieri de ministrul Sănătaţii, e în concediu medical şi nu a făcut niciun comentariu. "Nu l-am întrebat, când l-am demis, dacă e în concediu sau nu. Toţi când sunt demişi se îmbolnăvesc subit. Este lipsă de demnitate de la un om matur", a acuzat Nicolăescu. Din partea ANM, a venit însă un comunicat oficial care anunţa că a cerut testarea vaccinului şi în Franţa pentru "o şi mai mare transparenţă. Rezultatul primit a confirmat acurateţea rezultatului ANM". O echipă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii verifică, în aceste zile, la Cantacuzino, de ce a fost contaminat vaccinul "De ce să faci o retestare a vaccinului care nu e conformă cu standardul, care dă rezultate de mii de ori mai mari şi să sperii oamenii?" EUGEN NICOLĂESCU, fost ministru al Sănătăţii CITIȚI ȘI:

  • ALERTĂ! Un virus foarte puternic a mai ucis doua femei din Romania. Afla cum poti sa te feresti de el
  • SCANDALUL celor 400.000 de doze de vaccin. Experţi OMS, în control la Institutul Cantacuzino
  • Institutul Cantacuzino va fi pus la punct cu ajutorul experților OMS
  • Românii, COBAI pentru vaccinul toxic de la Cantacuzino? Cum a fost posibil să se facă un STUDIU CLINIC cu un medicament BUN DE ARUNCAT

Ne puteți urmări și pe Google News