A renuntat la viata politica, dar prietenii, afaceristii si o armata de activisti ai mediului il implora sa se inscrie in cursa pentru presedintia SUA.
Politician, om de afaceri si activist american, fost vicepresedinte al Americii in mandatul lui Bill Clinton, Al Gore a candidat pentru scaunul de sef al statului in 2000, din partea Partidului Democrat.
Avandu-l contracandidat pe George W. Bush, a fost invins cu doar cinci voturi, desi beneficia de votul popular. In prezent este implorat de apropiati si colegi sa revina pe scena politica, care considera ca Al Gore poate lupta mai eficient pentru protejarea mediului din postura de presedinte al SUA.
Infrangere greu de acceptat
Potrivit Revistei „Time”, fostul vicepresedinte pur si simplu nu este interesat de sefia statului. El a declarat ca a renuntat la politica, dezgustat de acest domeniu, dar si din cauza suferintei pe care inca o resimte dupa infrangerea din 2000. Niciodata nu vorbeste public despre acest episod, pentru ca americanii sa nu-si piarda increderea in sistem.
Totusi, evenimentul l-a schimbat pentru totdeauna. L-a schimbat insa in bine. S-a dedicat unei cauze nobile, facand tot ce i-a stat in putinta sa atraga atentia asupra efectelor incalzirii globale, fenomen care i-a ingrijorat pe americani.
Cu toate ca este un activist convins, prietenii, colegii de partid , afaceristii si liderii de mediu incearca sa-l convinga sa intre in cursa alegerilor. „La fel ca si ceilalti, am facut tot ce-am putut sa-l conving. Pana acum nu am avut succes”, spune Steve Jobs, de la compania Apple.
„Se intampla tot timpul”, a declarat sotia lui, Tipper Gore. „Toti incearca sa-l convinga sa revina. Nu vor reusi pentru ca, pur si simplu, nu vrea.” Cu 12% in sondaje, in lupta stransa cu John Edwards, fara ca macar sa candideze, Gore ar castiga cu usurinta alegerile primare ale Partidului Democrat daca ar intra in cursa inainte de termenul-limita. Banii nu ar reprezenta o problema; prin legaturile sale cu Google si Apple ar avea suficiente fonduri sa se finanteze.
Militeaza pentru protectia mediului In prezent, Al Gore se dedica programului pe care il conduce. A strabatut multi kilometri in ultimii patru ani, traversand planeta pentru a-si prezenta remarcabilul documentar „An Inconvenient Truth”, castigator a doua Premii Oscar.
In urma dezastrului produs de uraganul Katrina si a unei noi avertizari din partea specialistilor de mediu, filmul lui Gore a declansat un curent de opinie puternic, determinandu-i pe americani sa-si schimbe modul de viata.
Banii pe care i-a obtinut in urma documentarului „Inconvenient Truth” i-a donat Aliantei pentru Protectia Climei. Pentru eforturile sale de a atrage atentia intregii lumi asupra pericolelor provocate de incalzirea globala, potrivit AP, Al Gore a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace la inceputul lui 2007.
In prezent, fostul vicepresedinte este consultant senior la Google si membru in Consiliul Directorilor la Apple, cofondator al televiziunii „Current TV” si director la „Generation Investment Management”, o investitie sustinuta cu fonduri de aproape un miliard de dolari: „Muncesc mai mult ca oricand. Acum doua zile, un prieten m-a intrebat de ce nu iau o pauza, sa ma inscriu in cursa prezidentiala.”
Gore se intreaba de ce Statele Unite nu au reusit sa ia masuri impotriva incalzirii globale, critica greselile din politica americana, precum razboiul din Irak sau democratia care, dupa parerea lui, nu functioneaza in conditii normale, teme pe care le-a integrat si prezentat si in cartea sa, „The Assault on Reason”.
„Motivul atacului”
Gore a scris „The Assault on Reason” pentru ca a incercat ani buni sa prezinte povestea crizei climatice. De asemenea, in aceasta carte prezinta razboiul din Irak si fluctuatiile din democratia americana.”
Cartea este, in fapt, o examinare meticuloasa a modului in care democratia americana s-a abatut de la viziunea fondatorilor ei. Argumentele lui Gore se bazeaza pe principii politice si sociale, critici de teorie a informatiei, critici mass-media, neurobiologie.
In momentul in care citesti crezi ca stii acel lucru destul de bine, dar, in momentul urmator, Gore face o conexiune la care probabil nu te-ai gandit niciodata. Salturile asociative sunt uimitoare, dar ceea ce alimenteaza credinta democrata se reflecta in capitolele succesive ale razboiului din Irak.
Fiecare dintre ele distruge administratia, amageste poporul american, il arunca in respingeri si balante ale democratiei, submineaza credinta politica si degradeaza imaginea natiunii in lume.
Pentru cel care se va instala in Biroul Oval si va incerca sa incheie razboiul, spune Gore, „va fi ca si cand ar prinde roata unei masini in timp ce se invarte”. El spera ca, prin intermediul internetului, oamenii vor reusi sa comunice si, astfel, sa restabileasca democratia.
In cartea sa, Gore nu a prezentat esecul din 2000. Nu a facut niciodata public dezastrul din Florida si evita acest subiect chiar si in viata privata. Curtea Suprema a fraudat alegerile, cred prietenii sai, dar fostul candidat nu confirma acest lucru.
Supravietuirea sa psihologica consta in faptul ca merge inainte: „Totul depinde de ceea ce va urma”, declara prietenul sau Reed Hundt, fost presedinte in Comisia de Comunicare Federala, din timpul lui Clinton. „Nu vrea sa fie privit ca o victima, nu se considera victima si nu vrea ca oamenii sa creada acest lucru”.
El stie ca este in interesul lui sa lase usa intredeschisa pentru a starni curiozitate. Inainte sa ia in serios alegerile, trebuie sa-si vindece ranile din 2000 si sa accepte o alta posibila infrangere, in 2008. „Daca va candida, nu am nicio indoiala ca va fi ales”, spune Steve Jobs. „Cred ca are dubii, probabil din cauza insuccesului din ultima campanie, care l-a afectat mai mult decat lasa sa se vada.”
Propuneri greu de realizat
Ce ar face Al Gore ca presedinte? El si-a exprimat ideile. Ar sustine o inghetare a emisiilor de dioxid de carbon si o campanie de reducere a acestora cu 90%, pana in 2050. Pentru asta ar elimina taxele aferente si le-ar inlocui cu una pentru consumul de carbon.
„Am inteles ca acest lucru este practic imposibil, dar treaba noastra este sa extindem limitele a ceea ce este posibil”, a precizat el. Gore mai propune un moratoriu privind plantele combustibile, care nu capteaza emisiile de dioxid de carbon si standarde mai stricte pentru economisirea carburantilor.
In urma cu cateva zile, el a primit in Spania, de la Principele de Asturias, premiul pentru rolul pe care l-a avut in constientizarea pericolelor determinate de schimbarile climatice.
Gore nu are consultanti care sa-i spuna cum sa se comporte. „Nu vreau sa sugerez ca este imposibil sa fii liber si autentic in cadrul procesului politic, dar evident e mult mai greu. Este posibil ca altcineva in locul meu sa se fi descurcat mai bine”.
BIOGRAFIE
Cine este Al Gore? > S-a nascut la 31 martie 1948, la Washington. Mama sa, Pauline LaFon Gore, a fost una dintre primele femei care au absolvit Dreptul, la Universitatea Vanderbilt, iar tatal sau, Albert Arnold Gore, a fost deputat si senator al statului Tennessee.
> In 1969 a absolvit Universitatea Harvard, cum laude.
> In 1970 s-a insurat cu Mary Elizabeth Aitecheson (Tipper), cu care are patru copii.
> Intre 1977 si 1985 a fost deputat, invingandu-l in alegerile primare democratice pe Stanley Rogers.
> Intre 1985 si 1993 a ocupat functia de senator al statului Tennessee.
> Intre 1993 si 2000 a fost numit de Bill Clinton vicepresedinte.
PREOCUPARI
Atentie deosebita acordata mediului
> Al Gore a vorbit pentru prima oara despre pericolele produse de schimbarile climatice in urma cu 30 de ani. Zece ani mai tarziu atragea atentia asupra incalzirii globale.
> In 1994 a lansat Programul Globe, bazat pe educatie scolara si activitati stiintifice pe internet, care sa creasca ingrijorarea privind problemele de mediu in randul studentilor.
> A insistat sa fie adoptate clauze pentru reducerea emisiilor de gaze, in „Kyoto Treaty”, un amendament al problemelor de mediu, si militeaza pentru vehiculele hibride.
OPINIE
Candidatul ideal pentru Biroul Oval
> „Al Gore vorbeste cu toata sinceritatea despre implicatiile pe termen lung ale crizei energetice si climatice, despre cum calota arctica se topeste mai repede decat au aratat testele pe calculator si cat de dificila si delicata va fi sarcina de a indrepta lucrurile in Irak. Te uiti la el si nu poti sa nu te gandesti cum acest om politic, probabil cel mai calificat din tara pentru a deveni presedinte, sta intr-o camera de hotel din Manhattan in loc sa fie la Casa Alba.
> Am incercat sa-mi imaginez ce s-ar fi intamplat daca Al Gore ar fi devenit presedinte la alegerile din 2000, bazandu-ma pe cartea pe care a scris-o, „The Assault on Reason”. Razboiul din Irak nu ar fi inceput niciodata, iar sprijinul si respectul acordat Statelor Unite in lume nu ar mai fi fost azi o problema.
> Domnul Gore critica in cartea sa administratia Bush. Argumenteaza ca libertatea si deschiderea proceselor democratice care au facut din Statele Unite un loc special au fost subminate de cinism si secrete excesive, de lipsa de rusine si de cultivarea fricii si a terorii publice.
> Domnul Gore se dedica activitatii asupra careia se concentreaza - incalzirea globala. Insa acorda atentie si declinului discursurilor rationale din viata publica americana, care au produs pagube natiunii in ultimii ani. El si-a aratat dispretul fata de aceasta tactica pentru ca subiectele importante si complexe nu pot fi luate in serios prin propozitii scurte si pompoase sau in reclame de 30 de secunde, care sa prezinte o campanie electorala.” (Bob Herbert, „New York Times”)