Gordon Brown, bilanţ negativ

Presa britanică de astăzi face bilanţul primului an de guvernare al premierului, apreciind că acesta a fost unul extrem de nefast, relatează BBC România.

The Times scrie că, după un an de mandat, premierul ar trebui să tragă concluzia că este arhitectul propriilor probleme. Ziarul trece în revistă mandatele de ministru de finanţe ale lui Gordon Brown, precizând însă că trăsăturile necesare unui ministru al Finanţelor sunt diferite de cele de care are nevoie un premier.

În opinia jurnaliştilor de la Times, premierul nu a anticipat actuala criză economică, deşi existau semnale că ea se va produce. A ignorat ideea alegerilor generale anticipate, iar acum se luptă cu criza de popularitate creată de creşterea preţurilor şi stagnarea veniturilor populaţiei.

The Telegraph scrie că Gordon Brown şi echipa sa probabil că stau şi se minunează cum au reuşit ca, într-un singur an, să treacă de la imaginea unui guvern stabil şi respectat, capabil să gestioneze pericolul terorist, la cea a unui executiv hulit de populaţie mai tare ca oricând în istoria recentă.

Ziarul subliniază, de asemenea, că punctul de cotitură în cariera politică a premierului a fost decizia de a nu convoca alegeri generale anticipate. "Gordon Brown a rămas la fel de plictisitor şi lipsit de viziune pe cât îl acuzau cei mai înverşunaţi suporteri ai lui Toni Blair", conchide Telegraph.

Ziarele care au apărut la Londra relatează şi despre demersurile premierului la reuniunea de la Jeddah, unde acesta s-a adresat principalilor producători de petrol. Astfel, The Guardian îi cere premierului să nu se încreadă în băieţii cu aurul negru. Vizita este simbolică pentru ceea ce se întâmplă în politica energiei şi a mediului înconjurător.

Când petrolul costa 50 de dolari barilul, toată clasa politică era preocupată de cum să protejeze mai bine pădurile tropicale. Acum însă, când preţul e triplu, atât laburiştii, cât şi conservatorii, şi, în mai mică măsură, liber-democraţii, par să cedeze cererilor populaţiei iritate de creşterea preţului. Politicienii fac în cor presiuni asupra OPEC pentru a spori producţia.

The Independent notează că Marea Britanie este singura ţară care a fost reprezentată la Jeddah la nivel de prim ministru. Restul au trimis miniştri ai energiei. Gordon Brown este un premier care, pe vremea când era ministru de finanţe, prezida peste un buget consolidat puternic pe seama veniturilor din petrol şi care acum se duce să implore şeicii saudiţi să dea în jos preţul global al petrolului.

(13:10)