Google va introduce în aplicaţiile Google Maps şi Google Search un nou sistem numit SOS alerts, cu rolul de informare a participanţilor la trafic cu privire posibile pericole aflate pe traseul de drum sau în apropierea acestuia.
Alertele furnizate în timp real vor fi însoţite de vizualizări detaliate ale pericolului respectiv (fenomene meteo deosebite, cutremure, inundaţii) şi eventuale daune cunoscute deja sau estimate să se producă.
Pentru început, alertele pentru cutremure şi uragane vor apărea doar pentru utilizatorii Google Maps din Statele Unite, însă sistemul va fi extins treptat şi în alte regiuni ale lumii. Tot începând cu această vară, Google va implementa şi un sistem pentru redirecţionarea automată a traseelor alese în modul de navigaţie pentru a ocoli zonele aflate în situaţie de criză, complementând recomandările obişnuite afişate în condiţii de trafic aglomerat, sau pentru drumuri închise.
Google Maps este o aplicaţie gratuită de cartografiere ce poate fi accesată la adresa http://maps.google.com. Istoria acesteia începe odată cu achiziţionarea companiei Where 2 Technologies de către Google la sfârşitul anului 2004. Fiind vorba de o aplicaţie web, pentru a o utiliza, trebuie să ai neapărat un calculator şi o conexiune bunicică la Internet.
Cu ajutorul lui Google Maps poţi vedea şosele de pe tot globul, sensuri de circulaţie, informaţii din trafic cum ar fi străzi închise circulaţiei sau care se află în reparaţie, accidente şi multe altele. Aplicaţia este foarte utilă atunci când vrei să afli distanţa dintre două sau mai multe puncte de pe hartă (indiferent că alegi mersul pe jos, transportul public sau maşina personală) cu evitarea autostrăzilor sau traseelor cu taxe. Google Maps oferă indicaţii rutiere preţioase şi îţi sugerează diverse trasee care sunt exprimate în km sau mile în funcţie de preferinţele fiecăruia, dar şi durata aproximativă a acestor trasee.