Google Health, fişierul medical mondial

Google Health, fişierul medical mondial

Serviciul permite utilizatorilor accesarea fişelor personale, dar şi alegerea medicului ori consultarea literaturii de specialitate.

Grupul informatic Google a lansat un nou serviciu, Google Health, prin intermediul căruia utilizatorii înregistraţi pot avea acces electronic instantaneu la fişele lor medicale, dar şi la cabinete medicale, farmacii şi literatură de specialitate.

Mary Adams, 45 de ani, o pacientă care a participat la testarea Google Health, a declarat că iniţial s-a temut pentru securitatea informaţiilor sale medicale. După ce şi-a depăşit temerea, ea a început să utilizeze activ serviciul, pe care l-a „îmbogăţit“ cu un program de management al sănătăţii oferit de Cleveland Clinic (spitalul de care aparţine) şi cu informaţii despre reţete şi doctori, adăugate profilului ei on-line.

„Urăsc să văd bucăţi de hârtie împrăştiate prin toată casa, aşa că mi-a plăcut enorm să mă autentific cu numele meu de utilizator Google obişnuit şi să văd tot ce mă interesează dintr-o privire“, spune Adams. Google Health se află încă în stadiul care nu include anunţuri publicitare. Marissa Meyer, supervizoarea programului, afirmă că Google nici nu intenţionează să utilizeze reclame pe acest segment.

Fişa pacientului, deschisă pentru completări

În afara importării de fişe/informaţii de la diferiţi „furnizori“ (spitale, policlinici, medici specialişti sau de familie etc.), utilizatorii îşi pot îmbunătăţi profilurile cu detalii precum eventuale alergii şi tratamente, pot căuta doctori şi pot localiza alte instrumente on-line pentru ameliorarea sănătăţii personale.

Google vede noul serviciu ca pe o recunoaştere „logică“ a faptului că deja posedă în uriaşa sa bază de date milioane de informaţii de la oameni care caută informaţii despre boli, răni şi tratamente recomandate. Înainte de această lansare publică, Google Health a stocat informaţiile medicale a câtorva mii de pacienţi voluntari ai Cleveland Clinic.

ÎNGRIJORARE

Protecţia datelor personale, în pericol

Ca multe alte iniţiative similare, serviciul Google Health a stârnit îngrijorarea multor organizaţii de apărare a libertăţilor individuale, în frunte cu World Privacy Forum (WPF). Pam Dixon, directoarea WPF, a avertizat că, prin transferarea informaţiilor medicale către terţi, pacienţii fac mai uşoară obţinerea de informaţii personale de către guvern, adversari legali sau interese de marketing - pentru a nu-i menţiona pe angajatori sau hackeri. Marissa Mayer a ţinut să sublinieze însă că respectivele informaţii sunt „la fel de sigure cu Google ca şi cu oricare entitate medicală, reglementată legal“, arătând că informaţiile medicale personale sunt stocate în computere „cu cel mai înalt grad de securitate“.

Ne puteți urmări și pe Google News