Google Chromecast - ce este si cu ce te-ar putea ajuta?
- Iuliu Vlădescu
- 12 februarie 2019, 12:20
Google Chromecast desemneaza un dispozitiv pe care il poti utiliza pentru a partaja continut de pe ecranul mic al telefonului mobil pe ecranul mare al televizorului. Este usor de inteles, de configurat si de utilizat.
Te ajuta sa trimiti videoclipuri YouTube de pe smartphone pe televizor. De asemenea, este util daca vrei sa distribui rapid un website de pe calculator sau laptop direct pe televizor. Si asta nu e tot. Pentru a intelege mai bine cum functioneaza Google Chromecast si cu ce te poate ajuta, parcurge acest articol pana la final.
Google Chromecast - ce reprezinta?
Chromecast-ul este uimitor daca iti place sa jonglezi rapid cu diferite dispozitive media, al caror continut sa-l vizualizezi pe ecranul mare al televizorului. Se conecteaza in portul HDMI al televizorului si adauga functii inteligente acestuia - de exemplu streaming Netflix. Google Chromecast se conecteaza la reteaua locala si poate fi astfel controlat cu ajutorul telefonului mobil. Acest lucru permite deschiderea unei aplicatii media pe telefon - via Chromecast - si redarea continutului pe tv.
Google Chromecast - Cand a aparut si cum a evoluat pe piata?
Google a facut prima data cunoscut publicului Chromecastul in anul 2013, iar primele dispozitive costau in jur de 30 de lire. Iata deci ca avem de a face cu un dispozitiv HDMI accesibil care iti permite sa difuzezi continut in mod wireless direct pe ecranul televizorului.
Doi ani mai tarziu Google a lansat Chromecast 2, care avea acelasi pret. Acesta a inlocuit originalul, fiind mai rapid, mai receptiv si ramanand la fel de accesibil. A fost de asemenea echipat cu o aplicatie noua, pe care Google o numeste Home -> exact, este aceeasi aplicatie pentru dispozitivele Google Home.
In anul 2016, Google a lansat pe piata noul Chromecast Ultra care costa circa 70 de dolari. Acesta functioneaza indentic cu produsele anterioare, dar in plus ofera posibilitatea de fluxuri 4K. Mai mult, Chromecast Ultra are port Ethernet, pe langa conexiunea wireless. Acest lucru ajuta la crearea unor conexiuni mai puternice in anumite situatii.
In afara de aceste produse, Google ne face cunostinta si cu Chromecast Audio. Acesta, spre deosebire de celelalte dispozitive Chromecast, acesta nu suporta video. In schimb Audio permite difuzare wireless spre boxe si se conecteaza printr-o mufa de 3.5 mm.
Si totusi, cum functioneaza Google Chromecast?
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l retii legat de "casting" este legat de faptul ca tu, ca utilizator nu trimiti continut de pe telefon spre dispozitivul Chromecast. In multe situatii, tot ce faci este de fapt sa folosesti telefonul mobil ca sa transmiti dispozitivului Chromecast ce continut sa ruleze. Ulterior Chromecast isi foloseste conexiunea proprie pentru a reda fluxul la cea mai buna calitate posibila.
Ce inseamna mai exact acest lucru?
Ca sa exemplificam gandeste-te la un televizor 4K. Daca vei conecta Chromecast Ultra la acest televizor cu rezolutie 4K, el va reda continut 4K pe care tu nu il poti vizualiza pe telefon.
Cu toate acestea, daca faci mirroring telefon - tv sau vizualizezi un site, atunci trimiti acest continut direct de pe telefon sau de pe pc/ laptop spre Chromecast - si ambele dispozitive trebuie sa ramana conectate.
- Media player Google Chromecast Ultra, 4K Streaming este unul din cele mai noi dispozitive Google Chromecast. Este suficient sa folosesti telefonul pe post de telecomanda pentru a naviga si a controla televizorul din orice locatie din casa, pentru rasfoi listele de redare etc. Navigarea este intuitiva si nu necesita descarcari suplimentare sau login-uri noi. Indiferent de rezolutia continutului preferat, Chromecast Ultra optimizeaza automat imaginile.
Cerinte de sistem pentru Google Chromecast
Pentru ca Google Chromecast sa functioneze, trebuie sa-l conectezi intr-un port HDMI de pe televizor/ display si sa-l alimentezi. Pentru Google Chromecast si Chromecast 2, poti folosi socketul USB din spatele televizorului, dar daca ai Chromecast Ultra atunci acesta trebuie alimentat direct de la o priza de perete (necesita mai multa energie).
Ca sa folosesti Google Chromecast ai nevoie de asemenea de un dispozitiv compatibil Android sau iOS, cu cea mai recenta versiune a aplicatiei instalata - poarta numele de Google Home. O alta varianta ar fi sa folosesti un computer compatibil cu Windows, Mac sau chiar un Chromebook cu cea mai recenta versiune instalata a browserului Chrome.
Atentie: este foarte important ca dispozitivul Chromecast, mobil sau computer sa fie conectate la aceeasi retea wireless. In caz contrar continutul nu poate fi partajat pe tv.
Cum sa configurezi Google Chromecast?
Spuneam la inceput ca nu este complicat sa configurezi Google Chromecast. Procedura presupune:
1. conectarea device-ului Chromecast la HDMI port al televizorului si la o sursa de alimentare (fie port USB de pe tv, fie o priza de perete, in functie de model).
2. instalarea aplicatiei mobile Google Home pe dispozitivul mobil
Ulterior poti demara procesul de configurare, urmarind instructiunile oferite de aplicatie.
Pentru ca totul sa fie cat mai usor, aplicatia gaseste in mod automat dispozitivul Google Chromecast si solicita utilizatorului sa-l conecteze la aceeasi retea wireless legata de dispozitivul mobil.
In plus, poti sa configurezi Google Chromecast ca sa conlucreze cu laptopul sau computerul tau. Pur si simplu instaleaza browserul Chrome pe pc, dupa care acceseaza urmatorul link din browser:
- chromecast.com/setup
O alta varianta ar fi sa instalezi rapid extensia Google Cast.
Ce alte lucruri ar trebui sa mai stiu despre Google Chromecast?
Chromecast te ajuta sa vezi filme, emisiuni tv si fotografii din aplicatiile speciale Cast, de pe smartphone-uri si tablete Android, iPhone si iPad. Poti de asemenea sa distribui site-uri sau tab-uri din browserul Chrome de pe un calculator cu sistem de operare Windows, un echipament Mac sau un Chromebook. Pentru o gestionare intuitiva poti folosi aplicatia Google Gome sau extensia de browser Google Cast.
Retine faptul ca nu ti se cere nicio interfata de utilizator si nici macar telecomanda. Poti controla totul din telefon sau computer.
Ca sa partajezi muzica sau poze, de exemplu via media players, poti de asemenea sa vizualizezi ecranul Android pe televizor.
- De exemplu, Chromecast Plus Albacom Hdmi streaming Media Player, Wi-Fi, Miracast, Dlna, Android/IoS (Negru) are procesor Dual Core Cortex A7, 512 RAM si sistem de operare Linux. Iti permite sa te bucuri de pozele, filmele si videoclipurile preferate de pe smartpgone, chiar pe ecranul imens al tlevizorului. Nu oricum, ci la rezolutie HD.
Cum poti sa folosesti Google Chromecast?
Dupa ce ai configurati Googlecast, tot ce iti ramane de facut este sa atingi butonul Cast dintr-o aplicatie care permite distributie - de exemplu YouTube. Vei observa ca aproape instantaneu continutul va fi afisat pe ecranul televizorului.
Daca vrei sa folosesti Google Chromecast cu un computer, atunci din browserul Chrome apasa butonul Cast disponibil intr-un player video cum este YouTube.
Nu este necesar, dar daca vrei poti sa mergi mai departe si sa instalezi extensia google Cast pentru a fixa chromecast icon Cast in bara de instrumente a browserului. Acest lucru te ajuta sa accesezi rapid dispozitivul. Doar dai click pe icon-ul Cast - alegi dispozitivul Chromecast catre care faci partajarea si astepti ca televizorul sa afiseze continutul de pe telefon.
In timpul transmisiei nu incerca sa folosesti telecomanda de la televizor pentru a opera diferite modificari - nu o sa functioneze asa cum te astepti. In schimb, utilizeaza smartphone-ul sau computerul pentru control.
- Media player Google Chromecast 3, Full HD, HDMI Streaming (Negru) promite divertisment fara limite. Are dimensiuni ergonomice 13.8 x 5.18 x 5.18 si cantareste doar 40 de grame. Este ideal daca vrei sa vizionezi filme de pe netflix pe televizoare non- smart. Putem spune ca Chromecast poate transforma un tv vechi intr-un smart tv. Are power adapter, dar si port USB pentru conectare la portul din spate al televizorului.
Care sunt aplicatiile si site-urile ce permit utilizarea Googlecast
Aplicatii
Chromecast te ajuta sa te bucuri de aplicatiile mobile pe un ecran mai mare cum este cel al televizorului si sa transformi un tv normal intr-unul inteligent. Poti folosi dispozitivul mobil sau tableta pe post de remote control ca sa ajustezi volumul si alte setari de redare.
Cand nu esti sigur daca o aplicatie este compatibila cu Chromecast, iata ce trebuie sa faci: mergi in aplicatia Google Home si apasa pe "What's on". In acest fel vei putea rasfoi continut ce ar putea fi partajat pe tv via Chromecast. Tot aici poti sa accesezi Get Apps pentru a identifica aplicatiile pe care nu le-ai instalat inca.
Cateva aplicatii populare chromecast video sunt urmatoarele:
- Netflix
- HBO Now
- Angry Birds with Friends
- YouTube tv
- Google Photos
- BBC iPlayer.
- Spotify.
Acestea sunt doar cateva exemple de chromecast app, pentru ca in realitate exista mii de aplicatii ce permit partajare via Chromecast. Una din cele mai uzuale aplicatii ramane cea care permite utilizatorului sa partajeze fotografii de pe telefon.
Website-uri
Exista mai multe site-uri "cast -enabled", iar Google nu conteneste in a adauga altele noi. In prezent cele mai cunoscute site-uri de pe care poti partaja continut pe tv prin Chromecast sunt:
- YouTube tv
- Google Play Movies
- Google Play Music
- Netflix.
Ca sa afli daca un site este activat pentru casting cauta Cast button pe playerul video. Pentru acele site-uri care nu sunt pregatite pentru Google Cast, poti folosi extensia Cast pentru a partaja continut pe televizor.
- Media player Google Chromecast 2 HDMI Streaming (Rosu) te ajuta sa transformi un tv simplu intr-unul smart cu acces la Netflix si HBO Go. Se sincronizeaza bine si rapid cu dispozitivele windows, iOS si Android.
5 Probleme Google ChromeCast si cum le rezolvi?
Este uimitor ce poti sa faci cu Google Chromecast, dar adevarul este ca in anumite situatii pot aparea unele probleme. Iata despre ce este vorba mai exact.
1. Google Chromecast nu este listata ca optiune de partajare.
Daca ai conectat dispozitivul chromecast si nu il poti accesa, incearca sa-i dau un restart. Este posibil sa nu fie conectat la retea, astfel ca restartarea ar trebui sa poata restabili legatura.
2. Google Chromecast nu se conecteaza la routerul Wi-Fi.
In cazul in care aceasta conexiune nu se realizeaza, un lucru pe care poti sa-l incerci este sa muti dispozitivul Chromecast mai aproape de routerul Wi-Fi - posibil pe un alt tv. Dupa ce reusesti sa-l conectezi asa, asigura-te ca softul este actualizat. Altfel, s-ar putea sa ai nevoie de un alt dispozitiv WI-FI.
3. Telefonul nu ofera casting dintr-o aplicatie compatibila.
Ca sa initiezi Chromecastul trebuie sa localizezi icon-ul din aplicatia pe care vrei sa o partajezi (de obicei se afla in partea dreapta sus a aplicatiei sau a videoclipului). Daca nu o gasesti, desi esti sigur ca te afli intr-o aplicatie care suporta casting (cum ar fi YouTube), atunci cel mai probabil telefonul nu este conectat la retea, iar Google Chromecast este offline. Daca telefonul nu detecteaza nimic ce ar putea fi supus castingului, nu vei vedea nici pictograma respectiva.
4. Nu mai poti controla distributia via Google Chromecast dupa ce aceasta a inceput.
Problema este destul de neplacuta: incepi sa partajezi continut si la un moment dat iti dai seama ca nu mai poti folosi telefonul pentru a opera modificari. Daca te uiti la Netflix de exemplu, pur si simplu nu mai poti opri distributia pe tv, astfel ca vor rula mai multe episoade. Ce e de facut? Prima data incearca sa restartezi smartphone-ul. Apoi cauta un alt dispozitiv Android care ar putea recunoaste Google Chromecast in functionare. In ultima instanta, nu-ti ramane decat sa opresti complet Google Chromecast.
5. Calitatea continutului redat pe televizor via Google Chromecast este slaba.
Trebuie sa stii ca Chromecast este astfel proiectat incat sa ruleze automat la cea mai inalta calitate pe care o poate avea via streaming. Daca ti se pare ca imaginea nu este calitativa, s-ar putea sa exista probleme de conexiune la retea. Un alt lucru pe care poti sa-l verifici tine de setarile HDMI de pe televizor - Sunt ele corecte pentru calitatea pe care incerci sa o distribui?
Cat costa in prezent Google Chromecast?
Asa cum am arata mai sus exista mai multe tipuri de media player Google Chromecast. Varianta Chromecast 2 HDMI Streaming costa circa 175 lei. Modelul Google Chromecast 3, Full HD, HDMI Streaming costa 209 lei, iar media player -ul Google Chromecast Ultra, 4K Streaming costa 349 lei. Preturile sunt accesibile avand in vedere tot ceea ce poti face cu un astfel de media player.