Scrisoarea solicită managementului companiei să evalueze etica și transparența companiei în relația cu China.

Conținutul scrisorii a fost confirmat de un angajat Google care a contribuit la redactarea acesteia, dar care a solicitat  să rămână anonim din cauza naturii delicate a dezbaterii.

Scrisoarea afirmă faptul că angajații nu dispun de informațiile necesare "de a lua decizii informate în mod etic cu privire la munca noastră" și se deplânge  faptul că majoritatea angajaților au aflat despre acest proiect – numit Dragonfly (Libelula)  – prin intermediul relatărilor mass-media.

Această scrisoarea este similară cu altă scrisoare redactată de o mie de angajați ai Google care au semnat în semn de protest față de Proiectul ”Maven”, un contract cu armata americană pe care Google a decis să nu-l reînnoiască în luna iunie.

Google LLC este o corporație americană multinațională care administrează motorul de căutare pe Internet cu același nume. A fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin. Compania oferă o metodă simplă și rapidă de găsire a informațiilor pe web, având o bază de date cu peste 8 miliarde de site-uri web.[6] La începutul anului 2004 Google răspundea zilnic la mai mult de 200 milioane de consultări.

Compania a pornit cu o investiție de 100.000 de dolari care a venit din partea unuia dintre cofondatorii companiei Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim, care considera că un motor de căutare pe Internet poate revoluționa lumea.