Goana după "vânt" se apropie de final

Goana după "vânt" se apropie de final

România a devenit o piaţă saturată de proiecte eoliene, raportat la capacitatea reţelei de energie, astfel încât unii investitori se tem de noi planuri.

Avalanşa de proiecte în domeniul eolian se va mai domoli, deoarece piaţa românească este deja foarte "aglomerată", cred unii investitori în domeniu.

De aceea, proiecte noi, care să fie luate acum de la zero, ar fi riscante, din cauza capacităţii limitate a reţelei, dar şi a faptului că România îşi va atinge în doar câţiva ani ţinta de energie din surse regenerabile pentru 2020.

"Cu parcurile care sunt în curs acum se atinge limita. România a devenit «foarte ocupată» şi nu ştiu dacă va mai fi reţea sau care vor fi nevoile până în 2020", a declarat Mike Scholey, CEO al Continental Wind Partners, dezvoltatorul care a vândut cehilor de la CEZ cel mai mare proiect eolian din România, de 600 MW.

Profituri prea mari pentru investitori?

De altfel, Transelectrica a încheiat deja contracte de racordare la reţea pentru peste 4.600 MW eolieni, cu mult peste cât ar putea suporta, într-o primă etapă, reţeaua naţională de transport al energiei electrice, respectiv circa 3.000 MW.

Startul în domeniul eolian a fost dat anul trecut, când în România s-a instalat o capacitate eoliană record, de 560 MW. Anul acesta, conform contractelor de racordare, proiecte de circa 1.000 MW ar trebui să fie ridicate, potrivit specialiştilor Transelectrica, însă câte din ele vor avansa, rămâne de văzut. Potrivit calculelor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, 780 MW vor fi instalaţi în acest an.

Cea mai mare piedică în acest moment pentru proiectele eoliene o reprezintă faptul că Legea 220/2008, prin care se acordă stimulente investiţiilor în energie regenerabilă, nu are încă avizul de la Comisia Europeană (CE), ţinând investitorii în şah. Investigaţia durează mai mult şi pentru că oficialii de la Bruxelles suspectează că autorităţile române acordă beneficii prea mari investitorilor în domeniu.

"Problema-cheie e dacă legea nu este prea generoasă", a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. El a adăugat că "implementarea Legii 220 este un mare fiasco pentru autorităţile române". De altfel, abia ieri Ministerul Economiei a publicat normele de aplicare a legii.

Proiecte blocate sau anulate

O altă problemă pentru investitori o reprezintă în continuare cea legată de obţinerea tuturor avizelor, dar şi de proprietate asupra terenurilor. De altfel, CEZ, care anul trecut a ridicat 300 MW la Fântânele, stă cu cealaltă jumătate a proiectului de un miliard de euro blocată, până se vor lămuri probleme legate de unele avize.

În plus, au zeci de litigii pe rol. La fel, germanii de la RWE au anunţat că renunţă la un proiect de 147 MW în Constanţa, tocmai din cauza avizării dificile şi a problemelor cu terenurile. Grupul s-ar putea retrage şi din proiectul Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, unde deţine 9,15%.

EXPANSIUNE

Enel a inaugurat un nou parc eolian

  • Cătălina Constantin

Enel Green Power, parte a grupului italian Enel, a demarat operaţiunile la un nou parc eolian, în apropiere de Tulcea, a anunţat compania.

Capacitatea eoliană instalată a noului parc, denumit "Sălbatica I", va fi de 30 MW, fiind generată de 15 turbine Gamesa fiecare, cu o capacitate de 2MW.

Compania estimează că noul parc va avea o producţie anuală de 85,5 milioane kWh, echivalentul consumului de electricitate a 29.000 de gospodării. În plus, noua investiţie va evita emisia în atmosferă a aproximativ 48.000 de tone de dioxid de carbon, în fiecare an.

Consum asigurat pentru 64.000 de gospodării

La finele anului trecut, compania a inaugurat un alt parc eolian - Agighiol, cu o capacitate instalată de 34 MW. Cele două parcuri eoliene vor genera peste 180 de milioane KWh anual, acoperind necesarul de energie a 64.000 de gospodării şi evitând emisia în atmosferă a circa 120.000 de tone de CO2. "Cu parcul eolian «Sălbatica» ne dublăm, în interval de o lună, producţia de energie eoliană în România", a declarat directorul general executiv al Enel Green Power, Francesco Starace.

"Generarea de energie în ţară va continua să se extindă rapid în următorii ani, datorită numeroaselor proiecte ce vor fi implementate în curând", a adăugat acesta. Grupul Enel, prezent în România din 2005, este în acest moment cel mai important investitor privat din sectorul energiei electrice, cu 5.000 de angajaţi şi o reţea de 93.000 de kilometri, deservind circa 2,6 milioane de clienţi.