Globalismul lui Xi Jinping: „Să ne avem ca frații – Cain și Abel”

Globalismul lui Xi Jinping: „Să ne avem ca frații – Cain și Abel”

„Trebuie să salvgardăm suveranitatea și integritatea teritorială a țării și să reușim reunificarea completă a patriei”, declara el în mai. „Aceasta este aspirația întregului popor chinez și reprezintă și interesele fundamentale ale națiunii chineze. În fața acestei chestiuni foarte importante a națiunii și istoriei noastre, orice acțiune vizând să separe țara este sortită eșecului.”

O singură familie... Ghici cine e Tata?

Viziunea globalistă a lui Xi Jinping privind „un destin comun pentru umanitate” a devenit un refren familiar în presa controlată de stat și în cercurile diplomatice chineze, mai scrie News.com.au.

„Această idee a tuturor trăind sub același cer ca o singură familie ar trebuie să ghideze popoarele lumii pentru a putea să ne îmbrățișăm cu brațele deschise, să ajungem să ne înțelegem și să creăm un teren de înțelegere lăsând deoparte divergențele”, declara Xi în 2017.

Analiștii observă că în spatele acestui discurs se ascunde ideea unei lumi globalizate dar chino-centrice.

„Viziunea chineză despre ordinea mondială este cea în care țările sunt autonome și își croiesc singure drum prin sistemul internațional, ca indivizi”, scria Bill Hayton, autorul The Invention of China, pentru Lowry Institute. „Este în mod limpede o viziune în care țările mari contează mai mult decât cele mici. Acest lucru corespunde perfect ideii unei ierarhii regionale, chiar mondiale, în care Beijingul se află în vârf. Este o ierarhie deschisă pentru toți, atâta vreme cât fiecare își știe locul.”

Iar acest globalism are implicații mari pentru viitor, avertizează Centrul de Studii Strategice și Internaționale într-un raport recent.

„Ambițiile exprimate de către Xi Jinping cu ocazia Congresului al XIX-lea al Partidului subliniază că Washingtonul și aliații săi se confruntă cu o rivalitate mondială și strategică motivată atât de ideologia și valorile întruchipate de sistemele de guvernare naționale concurente cât și de percepțiile dinamicilor schimbărilor de putere.”