În Islanda se desfășoară, începând de marți, al patrulea Summit al șefilor de stat și de guvern, ultimul fiind în 2005 la Varșovia. Consiliul Europei, organizație cu sediul la Strasbourg, reunește 46 de țări și își propune să promoveze democrația, să protejeze drepturile omului și statul de drept. Rusia a fost expulzată în martie 2022, iar unul dintre subiectele care vor fi discutate, este responsabilitatea Moscovei în dauna Ucrainei.
Consiliul Europei reunește șefii de stat și de guvern, marți și miercuri, la Reykjavik, capitala Islandei, unde va fi prezent și premierul italian, Giorgia Meloni. Printre subiectele puse pe masa discuțiilor se numără înființarea unui registru al pagubelor cauzate de agresiunea Moscovei asupra Ucrainei și sprijinul reînnoit pentru acțiunea internațională, pentru a asigura responsabilitatea pentru crimele internaționale comise de ruși.
Meloni - conform programului - va trebui să se ocupe de susținerea discursurilor de deschidere a summitului intitulat "Uniți în jurul valorilor noastre", alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care tocmai a încheiat un turneu în principalele capitale europene, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak.
Acesta este al patrulea Summit al șefilor de stat și de guvern (ultimul în 2005, la Varșovia) al Consiliului Europei, care reunește 46 de țări, cu scopul de a promova democrația, protejarea drepturilor omului și a statului de drept. Rusia a fost expulzată în martie 2022 de către organizația internațională cu sediul la Strasbourg. Printre problemele principale va fi angajamentul de a trage Moscova la răspundere pentru agresiune și de a-i judeca pe cei care au comis crime de război.
Discuții între liderii Europei
Liderii își vor reafirma angajamentul comun față de valorile fundamentale ale Consiliului Europei, pentru a-și reorienta misiunea în lumina noilor amenințări la adresa drepturilor omului și de a sprijini în continuare Ucraina. După cum s-a menționat, principalul rezultat așteptat este anunțarea unui Registru al pagubelor cauzate de agresiunea rusă în Ucraina: un instrument de cooperare interguvernamentală, explică surse italiene, care este deschis și țărilor terțe. Este un prim pas către crearea unui mecanism internațional de compensare economică a pagubelor suferite de Ucraina, care va permite tragerea la răspundere a Rusiei pentru responsabilitățile sale și este, de asemenea, o dovadă concretă a asistenței acordate Kievului.
La Summit va participa și președintele Comisiei UE, Ursula Von der Leyen. Pe masa discuțiilor se află și provocările privind drepturile omului, mediul înconjurător, inteligența artificială și dezvoltarea digitală. Sosirea liderilor este așteptată în jurul orei italiene 19:00, când vor începe simultan cinci mese rotunde. Meloni va interveni în discuțiile despre noile provocări pentru drepturile omului.
Care sunt marile teme
După discursul său din Islanda, premierul Meloni va zbura direct în Japonia pentru Summitul G7, care durează de vineri până duminică. În timpul acestor întâlniri ar trebui să fie creată oportunitatea unei întâlniri cu Macron, în special la Hiroshima, unde programul oferă mai mult timp liber. Diplomațiile lucrează la această întâlnire, după noile atacuri lansate săptămâna trecută de membri ai Guvernului francez împotriva liderului italian și a Executivului său, privind gestionarea dosarului migranților. Meloni a vorbit despre "o strategie de reglementare a conturilor interne" și a subliniat că "nu există nicio problemă bilaterală cu Franța".
Ultima întâlnire cu Macron, pe 23 martie, la Bruxelles, precedată de tensiuni similare, a fost pozitivă, notează surse guvernamentale. Aproape două luni mai târziu, cei doi lideri s-ar putea întâlni din nou pentru o confruntare la unul dintre aceste summituri internaționale, unde atenția generală va fi focalizată pe Ucraina.
sursa: RADOR / tg24.sky.it