Italia se va concentra mai mult în viitor din nou asupra intereselor sale, a indicat sâmbătă Giorgia Meloni, care urmează să devină noul prim-ministru după ce partidul său Fratelli d'Italia s-a plasat pe primul loc la recentele alegeri parlamentare, transmite dpa.
„Italia trebuie să revină la apărarea intereselor sale naţionale în primul rând”, a declarat Giorgia Meloni, la Milano, în primul discurs public după câştigarea alegerilor, vorbind despre o „schimbare în următoarele câteva luni”.
Ea a precizat că aceasta nu înseamnă o atitudine negativă împotriva altora, ci una pozitivă faţă de Italia.
Giorgia Meloni a mai spus că simte că Italia permite să fie tratată de sus de parteneri europeni şi de Bruxelles şi că nu este tratată ca un egal. Lidera Fratelli d'Italia a reluat astfel o afirmaţie din campania electorală, la finalul căreia partidul său a reieşit drept cea mai puternică formaţiune din alianţa de dreapta care a promis o politică naţionalistă şi protecţionistă.
Potrivit Giorgiei Meloni, evaluarea sa a fost confirmată acum de faptul că alte ţări din Europa pun de asemenea interesele proprii deasupra celor ale Uniunii Europene.
Aceasta poate fi interpretată ca o critică la adresa guvernului german, care pune la punct un pachet de asistenţă de până la 200 miliarde de euro pentru a-i ajuta pe germani să lupte cu creşterea preţurilor la energie, notează DPA.
În Italia, aceasta a fost interpretată ca o lipsă de solidaritate, inclusiv de prim-ministrul demisionar Mario Draghi, a adăugat agenţia germană.
Bruxelles și-a manifestat îngrijorarea față de partenerii săi de coaliție
La Bruxelles, deși Comisia Europeană dă asigurări că va colabora cu orice guvern care va ieși de la urne, îngrijorarea este palpabilă.
Atât Fratelli d'Italia, cât și Liga, partidul lui Matteo Salvini care face parte din coaliția de extremă dreapta, s-au angajat într-o retorică eurosceptică puternică, deși cu diferențe.
În ultimele luni, Meloni și-a moderat discursul. Ea a subliniat că nu dorește ca Italia să părăsească nici Uniunea Europeană, nici organizații precum NATO. În timpul războiului din Ucraina, a susținut decizia guvernului lui Mario Draghi de a trimite arme la Kiev.
Poziția partenerilor săi de coaliție se ciocnește însă frontal cu cea a Bruxelles-ului. Salvini are o relație strânsă cu Rusia, iar partidul său este suspectat că a primit finanțare de la Moscova. Cel de-al treilea partener de coaliție, Silvio Berlusconi, de asemenea un prieten apropiat al lui Putin, a justificat recent invazia Rusiei în Ucraina.
Dar dincolo de problema războiului, ceea ce îngrijorează cu adevărat Bruxelles-ul este posibilitatea ca Italia, un membru fondator al Uniunii Europene și a treia economie ca mărime, să devină o altă Ungaria sau Polonia, punând în pericol valorile sale fundamentale.