Giorgia Meloni confirmă sprijinul pentru Kiev

Giorgia Meloni / Sursa foto: Facebook

Giorgia Meloni spune că, în ciuda faptului că „mantra presupusei izolări a Italiei” continuă, „faptele demonstrează contrariul”: „pentru numeroşi observatori internaționali, guvernul este esențial din multe puncte de vedere și este o schimbare pozitivă de care ar trebui să fie mândru fiecare italian”.

Meloni: Rolul atribuit italiei în noua Comisie, „adecvat”

În cadrul comunicărilor de la Cameră în vederea Consiliului European de joi de la Bruxelles, Meloni a spus că „rolul atribuit Italiei” în noua Comisie a UE „este adecvat pentru ponderea națiunii noastre în Europa.

Este un rezultat care confirmă rolul central al Italiei în noul context european și demonstrează capacitatea guvernului nostru de a afirma motivaţia Italiei. În acelaşi timp este și o recunoaștere personală pentru Raffaele Fitto şi pentru rezultatele excelente pe care le-a obținut ca ministru în acești doi ani”, a adăugat Meloni.

În ceea ce priveşte războiul Rusia-Ucraina, premierul a reiterat sprijinul pentru Kiev: „Italia și-a reiterat de fiecare dată sprijinul pentru legitima apărare a Ucrainei și suveranitatea sa teritorială. Acțiunea sistematică a Rusiei care vizează lovirea infrastructurilor energetice ucrainene în perspectiva iernii este îngrijorătoare.

Ce spune Giorgia Meloni despre Ucraina și Orientul Mijlociu

Italia continuă să sprijine misiunile europene. Obiectivele noastre rămân încheierea războiului și construirea unei păci durabile și juste. Nimănui nu-i convine să trăiască într-o lume guvernată de arme și opresiune”, comentează Meloni subliniind apoi linia de credit de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev: „un împrumut care va fi virat în curând și care va fi garantat de profiturile suplimentare din activele rusești imobilizate în Europa. Un succes al G7 din Italia”.

Premierul Italiei şi-a exprimat şi opinia personală privind criza din Orientul Mijlociu: „Pacea justă în Orientul Mijlociu poate veni doar din soluția cu două state”, a afirmat Maloni referindu-se la conflictul dintre Israel și Hamas.

„Autoritatea Națională Palestiniană este singurul interlocutor posibil, Europa trebuie să joace un rol principal, Abbas, pe care l-am întâlnit săptămâna trecută, a mulțumit Italiei pentru atitudinea sa echilibrată”.

În ceea ce priveşte Libanul, premierul a lăudat angajamentul Italiei. Atingerea unui armistițiu este un pas important înainte pentru care guvernul italian s-a angajat constant.

Activitatea Italiei în Liban

Italia, aşa cum am avut ocazia să-i confirm sâmbăta trecută prim-ministrului libanez Mikati, „își va face partea pentru a contribui la monitorizarea respectării acordului” care vizează „garantarea suveranității depline a Libanului”.

În continuarea discursului, Meloni a avut multe cuvinte de apreciere pentru munca soldaților italieni din misiunea Unifil: „Acest guvern nu a vrut niciodată să retragă trupele tocmai pentru că era conștient că vor fi fundamentale odată cu încetarea ostilităților.

Și permiteți-mi să trimit, aici, de la Cameră, în numele întregii națiuni, un sincer mulțumesc femeilor și bărbaților din forțele noastre armate din Liban care, așa cum au făcut și fac întotdeauna în întreaga lume, au rămas la posturile lor cu curajul şi simţul datoriei fiind mereu în slujba naţiunii şi păcii.

Un angajament foarte puternic din partea Italiei în favoarea stabilității și a suveranității libaneze. Este evident că şi Uniunea Europeană poate și trebuie să contribuie la noul echilibru în țara cedrilor și sunt mulțumită de faptul că, tot la insistenţele Italiei, Uniunea Europeană a început să sprijine forțele armate libaneze cu o primă contribuție de 15 milioane de euro care a fost aprobată în luna septembrie”.

Italia, singura care are ambasadă la Damasc

Despre Siria, Meloni subliniază: „Italia este singura dintre națiunile G7 care are o ambasadă deschisă la Damasc. Suntem pregătiți să interacţionăm cu noua conducere siriană, evident într-un context de evaluări și acțiuni împărtășite cu partenerii europeni și internaționali” .

În lungul discurs pe care l-a ţinut marţi la Cameră, Giorgia Meloni a abordat multe subiecte de actualitate. Începând cu protocolul Italia-Albania, în care premierul a reiterat linia guvernului: „Intenționăm să mergem înainte cu respectarea deplină a legislației italiene și a standardelor europene. Considerăm că o revizuire a directivei privind repatrierea și o accelerare a revizuirii de către Comisie a conceptului de țară terță sigură nu pot fi amânate.

Așa cum considerăm important să anticipăm cât mai mult posibil prevederile noului Pact privind migrația și azilul privind definirea unei țări de origine sigure, tot pentru a oferi o claritate definitivă asupra unui subiect care a făcut obiectul unor măsuri judiciare recente, cu un iz ideologic care, dacă ar fi susținuă de către Curtea de Justiție a UE, ar risca să compromită politicile de repatriere ale tuturor statelor membre, cel puțin până la intrarea în vigoare, în 2026, a noilor reguli UE privind procedurile de azil”.

Meloni despre acordul UE-Mercosur: Trebuie să ofere garanții concrete

Premierul și-a exprimat însă rezervele față de acordul UE-Mercosur: „Trebuie să ofere garanții concrete și oportunități de creștere lumii agricole europene, a cărei profitabilitate și competitivitate au fost subminate în ultimii ani de un derapaj ideologic devastator”.

Din acest motiv, „trebuie implementate mecanisme de salvgardare eficiente, inclusiv mecanisme de compensare pentru lanțurile de aprovizionare care pot fi deteriorate.

Studiem cu atenție acordul preliminar. Fără această reechilibrare esențială, sprijinul Italiei nu va exista, deoarece acordul UE-Mercosur trebuie să aducă beneficii pentru toată lumea și nu doar pentru unii”.

În ceea ce priveşte sectorul auto, Meloni a apreciat cuvintele comisarului european pentru Piața Internă și Servicii, Stéphane Séjourné: „Salutăm cuvintele sale și sperăm să putem face pași înainte pentru a corecta o traiectorie greșită”.

Meloni: Sectorul auto este fundamental

Declarația de la Budapesta este „ambițioasă”, un „nou pact pentru competitivitatea europeană”, a adăugat premierul Italiei. „Sectorul auto este fundamental mai ales pentru viitorul și competitivitatea industriei europene, însă imaginea este departe de a fi pozitivă.

Cauzele acestui fapt sunt diverse”, printre acestea numărându-se și „impunerea unui model de decarbonizare bazat pe electrice care, dacă se confirmă, ar putea duce la prăbușirea întregii industrii auto europene”.

Italia, împreună cu Cehia şi alte ţări propune „idei și sugestii pentru evitarea consecințelor ireversibile” pornind de la „suspendarea amenzilor pentru producătorii care se îndreaptă deja spre închiderea unor fabrici importante”.

Și apoi „pe termen mediu este necesar să se redeschidă capitolul neutralității tehnologice” folosind toate „tehnologiile mature”. În acest context, premierul a vorbit şidespre exodul de creiere: „Sunt prea mulți, trebuie să-i aducem acasă. Trebuie să le dăruim un nou vis plin de satisfacții în patrie”, scrie RaiNews.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)