Ginerele președintelui Donald Trump și consilier al său, Jared Kushner, va fi interogat de o comisie americană care investighează legăturile dintre echipa lui Trump și Rusia.
Kushner s-a oferit voluntar să vorbească în fața comsiei senatoriale pentru servicii secrete, a anunțat Casa Albă. Comisia anchetează interferența Rusiei în alegerile din SUA de anul trecut.
Comisia pentru comunitatea de informații din SUA crede că atacurile cibernetice făcute de ruși în timpul campaniei electorale a avut drept scop susținerea lui Trump împotriva lui Clinton. Rusia a negat aceste acuzații, iar Trump le-a numit „știri false”, notează BBC.
Există două investigații în Congres pe această temă, plus o anchetă a FBI.
Între timp, parlamentarii democrați au cerut ca republicanul Devin Nunes, președintele comisiei Camerei pentru serviciile de informații, să se retragă din orice anchetă. Liderul democrat din Cameră, Nancy Pelosi, a spus că acesta s-a discreditat pentru că a vizitat Casa Albă pentru a revizui documente secrete, înainte de a anunța că are informații că Trump și consilierii săi au fost supravegheați și interceptați în timpul campaniei electorale.
Purtătorul de cuvânt al lui Nunes a declarat că acesta a vizitat Casa Albă, pentru că era „un loc sigur unde putea analiza documentele oferite de sursă”. Totuși, Adam Schiff, cel mai important democrat din comisia de informații, a spus că vizita la Casa Ală, despre care ceilalți membri ai comisiei nu au știut, demonstrează că Nunesc este prea apropiat de administrație pentru a „conduce o anchetă credibilă”.
Comisia senatorială vrea să-l audieze pe Kushner despre cele două întâlniri pe care le-a aranjat el cu oficialii ruși, când era consilier senior al lui Trump în timpul tranziției, au spus oficialii pentru New York Times. Prima întâlnire a fost cu ambasadorul rus, Serghei Kislyak, la Turnul Trump, în New York, în decembrie. A doua întâlnire a fost cu șeful unei bănci de dezvoltare rusești, proprietate a statului.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat că Kushner nu a invocat niciun privilegiu executiv și ar urma să depună mărturie pentru că jobul lui în campanie presupunea „să fie un canal de legătură pentru lideri”. „Acesta era rolul lui și el dorește să se asigure că este foarte clar rolul pe care l-a jucat, cine cu cine a discutat și cam atât”, a explicat ieri Spicer.
Casa Albă a declarat pentru New York Times că nu s-a discutat nimic important și că membri ai echipei președintelui ales se întâlnesc, în mod obișnuit cu ruși sau alte delegații”.
În timpul procesului de tranziției a președinției și în primele luni ale administrației Trump, Kushner a fost, de fapt, un om cât un Departament de Stat, comentează sursa citată. A primit sarcina de a media și a aduce pacea în Orientul Mijlociu, de a-i liniști pe oficialii mexicani și canadieni în legătură cu acordul NAFTA și renegocierea sa și de a discuta cu diplomații chinezi nedumeriți după măsurile luate de noul regim de la Washington.
Situații dificile pe care trebuia să le rezolve tânărul de 36 de ani, fost dezvoltator imobiliar, iar întâlnirile cu oficialii ruși l-au adus în prim plan. Povestea cu Rusia, având în vedere anchetele din Congres și a FBI, poate fi o bombă cu ceas pentru Trump. Când Kushner va fi audiat, el va vorbi, de fapt, în numele președintelui și cuvintele sale sunt menite a liniști oficialii și a le domoli îngrijorarea sau, dimpotrivă, vor avea efectul de a duce scandalul mai aproape de Trump.
Întâlnirea va fi probabil cordială, dar dacă va fi chemat la un moment dat să depună mărturie publică în fața unei comisii din Congres, pe această problemă, lucrurile ar putea deveni mai grave. Între timp, Kushner a preluat conducerea unei echipe la Casa Albă care vrea să analizeze birocrația guvernamentală.
Kushner a declarat pentru NYT că „guvernul ar trebui condus ca o mare companie americană”. Îl consiliază pe președinte pe teme de politică externă și l-a ajutat pe TRump să-și aleagă membrii echipei de campanie și din guvern.