Gigi Becali către ofiţerii MApN: "Eu fac schimb ca să câştig, am făcut destule drumuri până aici!"
- Vladimir Tism ăneanu
- 11 noiembrie 2010, 19:33
"Am riscat. Eu sunt negustor nu agricultor", a declarat Gigi Becali ofiţerilor care l-au chemat să negocieze schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (M.Ap.N), se arată în rechizitoriul prin care acesta a fost trimis în judecată.
Potrivit rechizitoriului, patronul echipei de fotbal Steaua este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. El a scăpat, însă, de acuzaţia de dare de mită deoarece, susţin anchetatorii, fapta s-a prescris.
Odată cu Becali, au mai fost trimişi în judecată Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în M.Ap.N şi fost şef al Marelui Stat Major General, pentru abuz în serviciu, Victor Babiuc, fost ministru al MApN, în perioada decembrie 1997 - 2000, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi luare de mită şi Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica lui Victor Babiuc, pentru complicitate la luare de mită.
Din rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie reiese că, iniţial, au fost trimişi în judecată 14 inculpaţi. Dintre aceştia, cinci au fost scoşi de sub urmărire penală pe motiv că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu. Este vorba despre Adrian Raţiu, Ion Săndulescu, Gheorghe Bucşe Ioan Florentin Popa şi Aurel Iorga.
În cazul altor cinci - Dumitru Zet, Constantin Stănăşilă, Marin Ciobanu, Grigore Bocşa şi Teia Sponte - s-a decis disjungerea cauzei, iar pentru faptele de care sunt acuzaţi, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu sau mărturie mincinoasă, aceştia vor fi judecaţi separat, în alt dosar.
Istoricul unui dosar controversat
Între anii 1996 şi 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), M.Ap.N. a efectuat două schimburi de terenuri cu Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 USD.
Astfel, Cioflină şi Babiuc, abuzând de funcţiile pe care le deţineau în minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre M.Ap.N. şi Becali. Cei doi au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul M.Ap.N. implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru M.Ap.N.
În acest context, este interesantă afirmaţia lui Becali care le spunea ofiţerilor MapN care l-au chemat la negocieri la ordinul superiorilor: "Eu fac schimb ca să câştig, am făcut destule drumuri până aici!".
Din cuprinsul documentului întocmit de procurorii anticorupţie reiese că "au avut loc discuţii cu privire la valoarea terenurilor, discuţii în cadrul cărora învinuitul Becali George a recunoscut că terenurile oferite la schimb au o valoare cuprinsă între 5-7 USD/mp, iar terenurile MApN au o valoare de circa 20 USD/mp".
Prejudiciu de aproape 900.000 de dolari
Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, Babiuc şi Cioflină au inclus în Planul de apărare al ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de jos.
Cioflină ar fi aprobat schimbul de terenuri cu Becali fără informarea şi fără acordul ministrului, în condiţii dezavantajoase pentru minister din punct de vedere valoric şi fără ca obiectivul de la Ştefăneşti să fie prevăzut în proiectul Programului de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000.
La rândul său, Babiuc, la câteva zile după numirea în funcţia de ministru al apărării naţionale, a aprobat Programul de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000 în care a fost inclus un obiectiv nou la Ştefăneşti fără avizul Statului Major General.
Prejudiciul cauzat statului prin efectuarea celor două schimburi de terenuri este de 892.758 de dolari.