Polonia a câștigat procesul împotriva Gazprom, iar gigantul rusesc va trebui să ramburseze Poloniei o sumă imensă până la 1 iulie.
Compania poloneză PGNiG a câștigat un proces intentat împotriva Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Disputa privind prețurile gazelor dintre părți a durat 5 ani. Acum, furnizorul rus trebuie să returneze PGNiG 1,5 miliarde de dolari.
Pe data de 30 martie, PGNiG a câștigat un caz împotriva Gazprom la un tribunal internațional de arbitraj din Stockholm. De atunci, compania poloneză a propus o nouă formulă pentru costurile livrărilor, estimând cifra la 1,5 miliarde de dolari (1,3 miliarde de euro).
Compania poloneză a declarat că Curtea de Arbitraj a luat partea lor și a recunoscut că prețul gazelor nu era conform prețului de pe piață. PGNiG va plăti Gazpromului pentru combustibil în conformitate cu noua formulă de stabilire a prețurilor, „care este direct legată de prețurile gazelor pe piața vest-europeană”.
Aceasta înseamnă o îmbunătățire semnificativă a condițiilor de import de gaze pentru compania poloneză. Mai mult, decizia instanței privește livrările de la 1 noiembrie 2014. Atunci, PGNiG a trimis o cerere de revizuire a prețului contractului către Gazprom.
Gazprom a plătit Naftogaz aproape trei miliarde de dolari
Acum, gigantul rusesc este obligat să ramburseze 1,5 miliarde de dolari, a spus PGNiG. Aceasta este diferența dintre prețul calculat pe baza noii formule și suma plătită efectiv de companie de la 1 noiembrie 2014 până la 29 februarie 2020.
Serviciul de presă al Gazprom a confirmat către RBC că au primit o decizie de arbitraj de la Stockholm. Compania îl studiază. „Este prematur să acordăm estimări cu privire la sumele posibile ale plăților”, a spus Gazprom.
Gazprom a semnat un acord care confirmă noua formulă și rambursare
Polonia, în noiembrie, a declarat că nu va prelungi dincolo de 2022, un nou contract cu Gazprom semnat în 1996. Două treimi din gazul consumat în Polonia, aproximativ 10 miliarde de metri cubi, este livrat în prezent de Rusia în cadrul contractului Yamal.
Polonia și-a dorit de mult timp să se retragă din gazul rusesc, în special prin faptul că a deschis un terminal de GNL pe coasta Mării Baltice, capabil să primească transporturi de GNL din SUA și Orientul Mijlociu.
Companiile poloneze au achiziționat, de asemenea, mai multe "pături" de gaz în Marea Nordului, iar Varșovia a semnat un acord cu Danemarca privind construcția unei conducte sub Marea Baltică pentru a asigura livrările.
Polonia susține că dependența de aprovizionarea cu energie rusă o face vulnerabilă la presiunea politică din partea Moscovei.
Împreună cu SUA, Ucraina și statele baltice, Polonia a atacat conducta Nord Stream 2 care circulă sub Marea Baltică și urmează să dubleze transporturi de gaze naturale ruse către Germania, cea mai mare economie a UE, informează themoscowtimes.