După negocieri intense între Parlamentul European și statele membre, acordul care prevede aplicarea și în mediul online a drepturilor și obligațiilor legislației privind drepturile de autor a fost votat. Eurodeputații au adoptat directiva cu 348 voturi pentru, 274 împotrivăși 36 abțineri.
În esență, documentul prevede următoarele:
● Platformele internet sunt responsabile pentru conținutul încărcat de utilizatori;
● Directiva nu se aplică în mod explicit asupra anumitor materiale încărcate, precum meme sau GIF-uri;
● Linkuri către articole de știri, însoțite de cuvinte simple sau extrase foarte scurte, pot fi partajate gratuit;
● Jurnaliștii trebuie să primească o cotă-parte din toate veniturile legate de drepturile de autor obținute de editorii lor;
● Platformele nou-înființate sunt supuse unor obligații reduse.
Garanții pentru libertatea de expresie
Potrivit www.europarl.europa.eu, noile reguli oferă posibilitatea autorilor și editorilor de presă de a negocia drepturile de autor cu platforme internet precum YouTube și agregatori de știri de calibrul Google News sau Facebook. În contrapondere, acordul încearcă să statueze numeroase garanții cu scopul de a se asigura că internetul rămâne un spațiu caracterizat de libertatea de expresie.
„Este o directivă care protejează viața oamenilor, democrația, prin protejarea unui peisaj media divers, consolidează libertatea de expresie și încurajează noile companii și dezvoltarea tehnologică. Acest acord pregătește internetul viitorului, un spațiu de care să poată profita oricine, nu numai câțiva mai puternici”, a declarat Axel Voss, raportor pe acest acord.
Fragmente din articolele de știri pot fi, în continuare, partajate ca până acum, întrucât acestea sunt în mod explicit excluse din scopul directivei. Pe de altă parte, directiva conține totuși și prevederi care să prevină abuzurile agregatorilor de știri. „Fragmentul” poate să apară deci în fluxul de informații al Google News, de exemplu, sau atunci când un articol e partajat pe Facebook, cu condiția să fie „foarte scurt”.
Probleme pentru YouTube și Google News
Platforme precum YouTube vor fi nevoite să obțină licențe de la creatori – în absența acestora, platformele sunt obligate să aplice o serie de filtre care să detecteze dacă utilizează fără permisiune material protejat de drepturi de autor. Dacă nu se supun acestor criterii, platformele pot fi reportate. Până în prezent, platformele au reacționat doar după ce au fost informate că găzduiau conținut neautorizat. În urma acordului, aceste rețele sunt nevoite să-și asume un permanent rol proactiv, în sensul că trebuie să demonstreze că au depus „eforturile maxime” pentru a retrage materialele denunțate și a da asigurări că nu vor mai fi disponibile din nou.
Două articole, 11 și 13, au stârnit multe dispute. Primul se referă la „taxa pe link”, ceea ce impune marilor platforme de tip Google sau Facebook să plătească editorilor de presă pentru linkurile care fac trimitere către ele.
Articolul 13 se referă la obligația platformelor de a verifica faptul că drepturile de autor nu sunt încălcate prin conținutul încărcat pe acele platforme de către utilizatori.