Gică Hagi, considerat cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, a ajuns la vârsta de 59 de ani. De-a lungul anilor, parcursul acestuia a fost unul de excepție, plin de reușite și meciuri memorabile. Ca în cazul oricărui campion, drumul spre succes a fost pavat și cu momente mai dificile.
Gică Hagi este un nume de referință al fotbalului românesc. „Regele”, așa cum a fost numit de-a lungul anilor, a adus bucurie milioanelor de suporteri. Prestațiile sale de la naționala României, dar și de la echipele de club rămân în istorie. Astăzi, cel care a purtat numele României peste tot în lume, împlinește vârsta de 59 de ani.
Gică Hagi, nume de referință al fotbalului românesc
Fanii tricolorilor au ieșit pe străzi după victoriile memorabile marcate de naționala condusă de Gică Hagi. Regele a avut parte de aprecierea românilor, iar în prezent își trăiește visul de a conduce unul dintre cele mai importante proiecte din fotbalul românesc, Farul și „Academia Hagi”.
Proiectul a fost lansat la Constanța, locul în care acesta și-a început cariera în 1982. Ulterior, acesta a transferat la Sportul, iar apoi la Steaua.
O carieră impresionantă
Real Madrid a plătit 4 milioane de dolari pentru ca Hagi să ajungă în capitala Spaniei. Mircea Lucescu l-a dus apoi la Brescia, iar după Campionatul Mondial din SUA a ajuns la Barcelona.
O perioadă memorabilă din parcursul lui a fost la Galatasaray. De altfel, acesta are parte în continuare de recunoștința turcilor. Regele a rămas la Galatasaray în intervalul 1996-2001, timp în care a bifat 167 de partide şi a înscris 79 de goluri.
Pentru naţionala României, Regele are 125 de meciuri şi 35 de goluri. Mai mult, el a fost ales de două ori cel mai bun antrenor român al anului şi are cinci trofee pe banca tehnică. Printre acestea se numără două titluri în SuperLigă, Cupa României și Supercupa României cu Farul și Cupa Turciei cu Galatasaray.
De asemenea, conform înțelegerii, turcii garantau că salariul acestuia urma să atingă 500.000 de dolari pe an.
Gică Hagi, dorit de echipele de renume. Regele fi putut aduce o fabrică Fiat în România
În 1987, Hagi a fost împrumutat pentru un meci, de la Sportul Studențesc, echipa protejată de Nicu Ceaușescu. Fostul mijlocaș a ajuns la Steaua lui Valentin Ceaușescu. Ulterior, acesta nu s-a mai întors în Regie. După Revoluție, transferul lui a făcut obiectul unui proces îndelungat.
Datorită talentului și rezultatelor sale, Regele era dorit inclusiv de șefii echipei Juventus. Aceștia au propus în schimbul lui Hagi, la finalul anului 1988, 5 milioane de dolari, plus deschiderea unei fabrici Fiat în România. Nicolae Ceaușescu nu a vrut să audă de acest transfer.
De asemenea, conform înțelegerii, turcii garantau că salariul acestuia urma să atingă 500.000 de dolari pe an.
Ce mesaj i-a transmis Ianis Hagi
Pe lângă reușitele din planul profesional, fostul mijlocaș se bucură din plin și de cele din viața personală. Ianis Hagi îi calcă pe urme, fiind pasionat de fotbal. De altfel, recent, Hagi a fost socru mare, odată cu marele pas făcut de Ianis. Fotbalistul s-a cununat în urmă cu doar câteva luni cu aleasa inimii lui. La eveniment au luat parte nume importante din lumea sportului.
Cu prilejul împlinirii vârstei de 59 de ani, Ianis i-a făcut o urare tatălui lui, prin intermediul rețelelor de socializare.
„ La mulți ani, tata!”, a scris acesta pe Instagram.
Pe lângă pseudonimul „Regele”, atribuit de români, fostul mijlocaș a fost supranumit și „Comandante”.