Şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, s-a întâlnit astăzi cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, acesta din urmă apreciind că prezenţa înaltului demnitar rus la Chişinău demonstrează că Rusia are încă interese în fosta republică sovietică, relatează portalul Unimedia.
"Am discutat despre problemele sociale, economie şi politice ale Republicii Moldova. Este o întâlnire destul de utilă, mai ales că este o perioadă post-electorală ", a declarat Narîşkin după întâlnirea cu liderul de la Chişinău.
Oficialul rus a subliniat că Rusia este foarte interesată în menţinerea unor bune relaţii cu Republica Moldova şi speră ca viitoarea guvernare de la Chişinău să ţină cont de acest lucru. Narîşkin a confirmat că va avea întâlniri şi cu alţi lideri politici moldoveni, fără a-i nominaliza însă.
"Bănuiam despre ce vom vorbi, despre situaţia politică din ţară", a afirmat, la rândul său, preşedintele interimar după întâlnirea cu oficialul rus. "Am vorbit despre relaţiile de azi şi de mâine cu Federaţia Rusă. L-am asigurat că nu este nimeni la noi care să nu dorească relaţii bune cu Rusia şi nu este motiv să creadă cineva de la ei că Ghimpu nu doreşte astfel de relaţii", a adăugat liderul moldovean.
El a mai dezvăluit jurnaliştilor că Serghei Narîşkin urmează să aibă discuţii cu toţi liderii partidelor parlamentare din Republica Moldova, cu excepţia premierului în exerciţiu Vlad Filat. "Filat s-a întâlnit anterior cu Putin", a argumentat Ghimpu, subliniind însă că această explicaţie i-a fost oferită de oaspetele rus.
"Eu cred că totul va fi bine. Eu am încredere în colegii mei de Alianţă", a conchis Ghimpu, referindu-se, probabil, la discuţiile pe care Narîşkin le va avea avea cu Marian Lupu, liderul partidului Democrat.
Presa rusă a speculat că Narîşkin, care este însoţit la Chişinău de adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, este interesat de formarea unei coaliţii largi de guvernământ în Republica Modova, din care să facă parte toate cele patru formaţiuni care au intrat în Parlament după alegerile din 28 noiembrie - cele trei partide pro-europene şi comuniştii.