Ghid de pregătire pentru cea de-a doua sesiune a BAC-ului
- Ioana Raluca Ghioarc ă
- 16 august 2011, 13:11
Află cum structurezi materia cu o săptămână înainte de examen de la un trainer în învăţare rapidă.
EVZ începe de astăzi o serie de articole dedicate celor peste 100.000 de liceeni care au picat prima sesiune a bacalaureatului din acest an, cel mai mare număr înregistrat vreodată.
Află cum ar trebui să recapitulezi înainte de examene, ce ar trebui să mănânci pentru ca mintea să fie mai ageră, de ce nu este bine să înveţi fără încetare, ce excese trebuie să eviţi, dar şi ce tipuri de meditaţii sunt încă disponibile în mediul online şi nu numai.
Articolele vor fi publicate zilnic în Evenimentul zilei, până pe 22 august, când se va susţine prima probă a examenului. Recapitularea, structurată pe zile Trainerul în citire şi învăţare rapidă Alexandru Bordea sfătuieşte elevii să structureze recapitularea după cum urmează:
- prima zi treceţi prin toată materia, relaxat, ca şi cum aţi citi un roman, este important ca niciun subiect să nu vă ia prin surprindere;
- în cea de-a doua zi uitaţi-vă pe fiecare capitol în parte pentru a localiza şi sedimenta mai bine informaţiile deja memorate;
- în a treia zi faceţi scheme logice, legături între capitole – tehnica mind mapping.
- Reluaţi capitolele pe care le stăpâniţi cel mai puţin în a patra zi, iar în ultima zi citiţi, din nou, totul cât mai relaxat.
De preferat, în ultimele două zile sau în ultima zi nu mai citiţi nimic. Procesul de învăţare este unul individual, diferit de la un elev la altul, iar cunoaşterea de sine este esenţială pentru obţinerea unei eficenţe maxime, mai spune Alexandru Bordea. Fiecare elev învaţă după propriul bioritm, care îi dictează în ce moment al zilei sau în ce zile ale săptămânii învaţă mai bine. Ore ideale pentru învăţare În mod normal, intervalul 9.00-11.00 este ideal pentru învăţare, iar capacitatea de reţinere scade treptat spre prânz. Între 13.00-15.00 şansele de reuşită sunt reduse, însă după ora 16.00 puterea de concentrare şi reţinere creşte. După ora 19.00, începe să se instaleze treptat oboseala, iar capacitatea de învăţare scade. "Există o corelare între informaţie şi partea emoţională. Amprenta emo ţio nală e mai mică în primele luni de învăţare şi ea creşte pe măsură ce examenul se apropie, ajungând la un nivel maxim în momentul examenului", a mai spus Alexandru Bordea.
În condiţiile în care vorbim despre elevi care susţin pentru a doua oară examenul de bacalaureat, latura emoţională este cu atât mai importantă, presiunea psihologică e mai mare. Un sfat important pe care îl dau specialiştii este ca în această perioadă să se evite excesele de orice fel, fiindcă epuizează corpul: consumul exagerat de băuturi energizante ori cafea, nopţile nedormite, învăţarea fără pauză. 100.000 de elevi nu au reuşit să treacă BAC-ul la sesiunea din iunie a examenului. Anul trecut, au picat 68.000 de liceeni RELAXARE Ascultaţi muzică fără prea multă informaţie Nu este interzis ca elevii care se pregătesc de examen să asculte un gen de muzică pe care îl agrează sau să caute muzică specială de învăţare. Aceasta rezolvă puţin din relaţia tensionată pe care elevii o au cu informaţia, o apropie de ei. Indicat este ca muzica ascultată în timpul învăţării să nu aibă prea multă informaţie. Procesul eficient de acumulare de informaţii şi recapitulare depinde atât de capacităţile personale, cât şi de metoda de studiu folosită. Unii reţin bine informaţia dacă subliniază fraze întregi din lecţie, alţii făcând scheme ori memorând pur şi simplu conceptele şi cuvintele cheie extrase. Oricare dintre variante este bună atâta timp cât, pentru aceeaşi persoană, a dat roade în trecut. "În prima zi de recapitulare, treceţi prin toată materia, relaxat, ca şi cum aţi citi un roman.“ ALEXANDRU BORDEA, trainer în citire şi învăţare rapidă Citiţi şi:
- REZULTATE BACALAUREAT 2011. EVZ.RO ÎŢI PREZINTĂ REZULTATELE ONLINE PE JUDEŢE. Tu ce notă ai luat?
- Dezastrul de la bacalaureat 2011, în presa franceză: ”Liceenii români, campioni la trișat”