Ghid de protecţie pe vreme rece: cum vă încălziţi dacă aţi îngheţat, de ce nu e bine să beţi alcool sau cafea în frig

Ghid de protecţie pe vreme rece: cum vă încălziţi dacă aţi îngheţat, de ce nu e bine să beţi alcool sau cafea în frig

Degetele de la mâini şi de la picioare, vârful nasului, lobii urechilor sunt cele mai expuse degerăturilor. Dacă acţionaţi greşit, riscaţi distrugerea ţesutului.

"Cel mai mare organ pe care-l avem, pielea, are un rol vital pe vreme rece: cel de termoreglare. Când ne adaptăm la temperaturile în scădere, extremităţile reacţionează rapid, constituind sistemul nostru de încălzire şi răcire. "La un frig de doar +5 grade C se răcesc şi se înroşesc mâinile, picioarele, urechile şi nasul, pe când restul pielii se albeşte şi se usucă", explică medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti.

Dacă măsurile de protecţie contra frigului sunt insuficiente, există riscul să apară hipotermia (scăderea temperaturii corpului sub 35 de grade C) sau degerăturile.

Tremurat, buze şi unghii albastre= hipotermie

Temperatura normală a corpului uman este între +36 de grade C şi +37,5 de grade C. Cele mai mari probleme cu reglarea temperaturii le au copiii şi bătrânii.

"Rezistenţa copiilor la frig este diferită de a adulţilor care au o masă corporală mai mare expusă la aceleaşi temperaturi scăzute. Pentru orice fiinţă vie expusă la temperaturi joase chiar pentru o perioadă scurtă, mai ales dacă frigul este însoţit de umezeală sau vînt, şi mai ales dacă persoana este vârstnică sau copil mic, apare riscul hipotermiei, adică scăderea temperaturii corpului sub +35 de grade C", detaliază medicul dermatolog.

Semnele hipotermiei sunt: tegument palid, buze şi unghii albastre, tremurat violent, tulburări de vorbire, ameţeală şi amorţire. Comportamentul devine iraţional, apar dezorientarea, apatia, starea de somnolenţă, pulsul e neregulat şi slab iar respiraţia grea.

În plus, apare starea de inconştienţă şi dacă nu este împiedicată pierderea de căldură prin înlocuirea hainelor umede cu altele uscate, dacă nu se administrează lichide calde, există riscul de deces.

Primul ajutor în caz de îngheţ

Dacă sunteţi în situaţia de a ajuta o persoană îngheţată să se încălzească mai întâi fiţi siguri că mâinile şi picioarele sunt acoperite, după ce s-au înlăturat mănu şile, şosetele ori încălţările ude. Puteţi introduce mâinile şi picioarele în apă călduţă, la temperatura normală a corpului, dar nu fierbinte pentru că pe zonele amorţite se pot produce arsuri.

"Dacă privim la microscop pielea degerată putem observa acele de gheaţă care înconjoară celulele, iar în cazuri mai grave ele pot tăia ca nişte lame pereţii celulelor. De aceea nu e bine să frecăm zona degerată, pentru că se agravează distrugerea ţesutului", mai sfătuieşte dermatologul

ŞAPTE SFATURI UTILE

De ce trebuie să evitaţi alcoolul, cafeaua şi ţigările când ieşiţi în frig

În ciuda tradiţiei care spune că un pic de alcool e ideal pe frig, medicii recomandă ocolirea licorilor bahice pentru că interferează cu capacitatea corpului de a-şi regla temperatura şi fac vasele de sânge să se dilate, ceea ce creşte pierderile de căldură.

Nu beţi cafea şi nu fumaţi în timp ce staţi în frig. Nicotina şi cofeina duc la îngustarea vaselor de sânge de la mâini şi de la picioare. Din această cauză mai puţin sânge ajunge la extremităţi, ceea ce face ca mâinile şi picioarele să se răcească. > Purtaţi mai multe straturi de haine.

Se recomandă alimentele bogate în calorii cum ar fi batoanele de ciocolată, dar şi consumul de apă (cel puţin doi litri zilnic).

Copiii nu-şi dau seama cât de frig este afară atunci când se joacă. Aşa că părinţii sunt cei care ar trebui să limiteze perioada de timp pe care copilul o petrece ud, în frig ori vânt.

Acoperiţi capul copilul, gâtul, dar şi faţa pe cât posibil pentru că multă căldură se pierde în această zonă, care este expusă şi degerăturilor.

La primul semn de roşeaţă, învineţire, albire sau de durere la nivelul pielii, care indică o scădere a temperaturii corpului, mergeţi la căldură şi protejaţi zona expusă. Citiți și:

  • Ghid de îngrijire a tenului pe vreme rece
  • Opt sfaturi pentru un ten perfect

Ne puteți urmări și pe Google News