Ghetea va conduce CEC

Ghetea va conduce CEC

Presedintele Eugen Radulescu si doi vicepresedinti ai institutiei de credit - Gabriela Tudorancea si Vasile Ifrim - au fost demisi.

Presedintele Consiliului de Administratie al Alpha Bank, Radu Ghetea, este noul presedinte al CEC dupa ce, Ministerul Economiei si Finantelor, din postura de actionar majoritar, a demis conducerea bancii.

In Adunarea Generala a Actionarilor de ieri s-a luat decizia demiterii presedintelui executiv al bancii, Eugen Radulescu, si a doi vicepresedinti: Gabriela Tudorancea si Vasile Ifrim.

Schimbarea sefului CEC, asa cum a fost ea argumentata de ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a fost necesara pentru o „sporire a puterii” bancii. Fostul presedinte, Eugen Radulescu, crede ca „i se trage” mai degraba de la Sebastian Vladescu, care si-a dorit sa-l schimbe de cand a venit la Finante.

Motive

Chiar daca spune ca Radulescu si-a facut bine jobul, Vosganian adauga ca Ghetea este cel care poate conduce CEC catre pozitia pe care o doreste actionarul majoritar.

„Radulescu si-a facut bine treaba, a creat un sistem informatic. In clipa de fata, pentru CEC este nevoie de o sporire a puterii si credem ca Radu Ghetea, care este si presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), are toata priceperea si este capabil s-o realizeze”, a spus Vosganian, citat de Mediafax.

Odata cu Radulescu vor pleca de la CEC si vicepresedintii responsabili cu activitatea bancii pe corporate si pe suport: IT, contabilitate, control financiar.

Schimbarea celor doi vicepresedinti, concomitent cu mentinerea vicepresedintelui responsabil cu activitatea de retail, Cristian Tudorancea, da de inteles ca statul doreste impulsionarea activitatii bancii pe cele doua sectoare. Pe de alta parte, Tudorancea era singurul din conducerea CEC prezent si in Consiliul de Administratie al bancii.

Rezultate modeste

La finele anului 2006, CEC avea o cota de piata de 4,1a, clasandu-se pe locul noua in sistem. Aceasta dupa ce in clasamentele trimestriale din 2006 banca ocupase si locul al cincilea. Pozitia nu a fost mentinuta.

In acelasi timp nici clasamentul bancilor realizat in functie de activele nete nu este un indicator relevant, deoarece din cauza restrictiilor impuse de BNR o mare parte din bancile detinute de institutii de credit straine au exportat o parte din creditele acordate.

OFERTA

Radu Ghetea: „De luni, la CEC”

EVZ: De cand va duceti la CEC? Radu Ghetea: De luni.

Cat timp au durat negocierile cu reprezentantii statului pentru a ocupa noua functie?Hm... Treceti la intrebarea urmatoare.

Ramaneti presedintele ARB?Conform statutului ARB, membrii conducerii sunt alesi din randul conducatorilor bancilor, nu din randul bancilor.

De ce ati plecat de la Alpha Bank?In momentul in care primesti o oferta, o analizezi si o accepti sau nu.

Pe ce loc trebuie sa duceti CEC-ul?Detaliile acestea vor fi prezentante intr-o conferinta de presa.

CULISE

Vladescu, cauza schimbarii?

„Vladescu este cel care a fost in spatele schimbarii noastre. Imediat cum a venit ca ministru, ne-a anuntat ca doreste sa ne inlocuiasca. Intai ne-a spus-o in particular si la sfarsitul anului trecut a facut chiar public aceasta intentie”, a declarat Radulescu, citat de Mediafax.

El s-a aratat revoltat de pozitia Finantelor, aratand ca in acest caz actionarul s-a comportat „fara precedent”, lucrand impotriva propriului management, inclusiv prin declaratii publice. 

Sebastian Vladescu a refuzat ieri sa faca declaratii referitoare la afirmatiile fostului presedinte al CEC. In primele ore de la aflarea vestii ca va fi demis, Radulescu afirma ca inlocuirea sa este decizia actionarului.

Pe de alta parte, fostul vicepresedinte al CEC, Gabriela Tudor, aminteste ca in 17 ani conducerea CEC a fost schimbata de noua ori, in timp ce conducerea BCR a fost schimbata numai de doua ori. „Si din aceasta cauza BCR este unde este”, afirma Tudor.

Ne puteți urmări și pe Google News