Ghețarii din Alpi până în Himalaya se topesc cu o viteză alarmantă pe măsură ce clima se încălzește, calotele de gheață schimbă granițele, mijloacele de trai și formele munților.
Ghețarii se topesc iar viața se va schimba dramatic
Jurnaliștii de la BBC au discutat cu Paul Grüner, proprietarul unui refugiu montan situat în partea italiană, cu o priveliște asupra ghețarului. La baza muntelui, un versant sudic se îndreaptă spre Italia, în timp ce pe partea opusă, un versant nordic se îndreaptă spre Austria.
Grüner a explicat despre cât de mult s-a diminuat ghețarul, numit Hochjochferner, din cauza încălzirii globale. O consecință uluitoare este aceea că apa de la topire, care se scurgea atât în Austria la nord, cât și în Italia la sud, acum se varsă într-o singură țară, Austria.
Acest lucru se datorează faptului că partea sudică a ghețarului s-a retras mult mai accentuat decât cea nordică, iar acum a dispărut complet, conform celor care cunosc situația ghețarului. Schimbările climatice transformă profund peisajul montan, având implicații semnificative pentru diverse aspecte, de la schimbările de frontieră, la riscuri precum căderile de pietre, până la aprovizionarea cu apă în Europa.
„Când eram copil, ghețarul acoperea toată creasta, iar apa de topire de pe acea parte curgea în Italia. Și acum curge aici în jos și în Austria”, a povestit Grüner.
Granițele vor trebui regândite
„Aici, în Alpi, una dintre cele mai izbitoare consecințe ale pierderii ghețarilor este diferența de apă de topire. De exemplu, atunci când apa coboară brusc pe partea „greșită” a unui munte și apoi lipsește pe cealaltă parte”, spune. Andrea Fischer, glaciolog și vicedirector al Institutului de Cercetări Montane Interdisciplinare de la Academia Austriacă de Științe.
Așa s-a întâmplat cu Hochjochferner, „din cauza retragerii ghețarului, apa nu mai curge în jos spre sud, ci, în schimb, curge spre nord, spre Austria”. Iar când un ghețar în retragere se află la o graniță națională, consecințele pot chiar redesena harta politică.
„Din 2022, am avut pierderi extreme de ghețari, mult mai mult decât în anii extremi anteriori”, spune Fischer. „Pierderea este deosebit de mare la altitudini mari și acolo tind să fie granițele”.
Ce se va întâmpla cu granița dintre Austria și Italia
Granița dintre Austria și Italia a fost stabilită în 1919, după ce cele două țări au fost implicate într-un război la înălțime. Anumite porțiuni ale graniței sunt delimitate de crestele montane, în timp ce altele sunt marcate de linii drepte între vârfuri, explică Fischer. Astfel, dacă un vârf se prăbușește sau dacă ghețarii se topesc, „poate afecta granița și o poate determina să se schimbe”.
Dacă un ghețar dispare complet, granița este stabilită prin trasarea unei linii de-a lungul bazinului de apă stâncos care devine vizibil. Deoarece ambele țări fac parte din Uniunea Europeană, granița este oricum deschisă. De asemenea, Elveția și Italia sunt în curs de ajustare a frontierei din cauza retragerii ghețarilor.
Ghețarii topiți pot afecta viața până în Țările de Jos
Experții amintesc despre o consecință transfrontalieră și mai semnificativă. Ghețarii din Alpii sunt considerați turnul de apă al Europei, deoarece apele lor curgătoare și apa rezultată din topire contribuie la alimentarea unor râuri mari, precum Rinul, care traversează mai multe țări.
Apa provenită din topirea ghețarilor joacă un rol esențial în alimentarea râurilor, în special în timpul verii, în perioadele călduroase și secetoase, afirmă Matthias Huss, glaciolog la ETH Zurich, care studiază ghețarii din Elveția. El subliniază că o scădere a apei de topire din ghețarii alpini poate genera probleme chiar și în Țările de Jos.
„Ghețarii se retrag într-un ritm din ce în ce mai rapid”,a declarat Matthias Huss.
Hochjochferner dispare sub ochii noștri
„În câțiva ani, Hochjochferner va dispărea”, a explicat Ulrich Strasser, profesor la Universitatea din Innsbruck, Austria, specializat în modelarea condițiilor de apă și zăpadă din Alpi.
Carleen Tijm-Reijmer, profesor asociat în meteorologie polară la Universitatea Utrecht din Olanda a declarat, de asemenea că „impresia mea despre retragere ghețarului Hochjochferner este una tristă. Poate este și un sentiment de a fi puțin privilegiată că am văzut ghețarii din Alpi când erau mai mari și încă acolo”, spune ea, potrivit BBC.