Gherila FARC declară ARMISTIȚIU: un columbian militar, ELIBERAT. Havana continuă negocierile de PACE

Gherila FARC declară ARMISTIȚIU:  un columbian militar, ELIBERAT. Havana continuă negocierile de PACE

Gherila Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC) a ordonat duminică unităților sale "să înceteze orice acțiune cu caracter ofensiv" și a eliberat un militar columbian. La Havana continuă negocierile de pace, scrie AFP.

"Pe 20 iulie, la ora 00.00, intră în vigoare ordinul de a înceta orice acțiune cu caracter ofensiv împotriva forțelor armate ale statului, precum și contra infrastructurilor publice și private", au anunțat FARC, într-un comunicat dat publicității pe site-ul pazfarc-ep.org, preluat de Agerpres.

Armistițiul este unul anunțat încă de la începutul săptămânii trecute, când guvernul columbian a anunțat că, din 20 iulie, "va demara procesul de reducere a acțiunilor militare, ca răspuns la suspendarea acțiunilor ofensive ale FARC", anunțată cu câteva zile înainte. Anunțul a fost făcut de reprezentanților presei diplomații norvegian Dag Nylander și cubanez Rodolfo Benitez, ale căror țări sunt prezente la negocierile de pace desfășurate din noiembrie 2012 în Cuba.

Părțile au "decis să depună toate eforturile necesare pentru a ajunge fără întârziere la semnarea unui acord final" și a defini "fără amânare termenii unui armistițiu bilateral și definitiv", adaugă documentul citat.

În timp ce și-au sporit atacurile în ultimele săptămâni, FARC, principala rebeliune din țară, cu peste 8.000 de luptători potrivit autorităților, au decretat miercuri un armistițiu unilateral de o lună, începând cu 20 iulie.

Gherila de extremă stânga, apărută în 1964 pe fondul unei insurecții a agricultorilor, a menționat că dorește "să creeze astfel condiții favorabile pentru a obține progrese (...) în punerea în aplicare a unui acord de încetare a focului bilateral și definitiv".

Cu câteva zile mai înainte, guvernul de la Quito a deschis pentru prima dată calea spre un eventual acord bilateral de încetare a focului, o opțiune pe care președintele columbian, Juan Manuel Santos, a respins-o multă vreme.