Noi îl avem pe Gheboasă, francezii îl au pe Booba. Al lor răspândește deja mesaj politic

Noi îl avem pe Gheboasă, francezii îl au pe Booba. Al lor răspândește deja mesaj politic Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Gheboasă, trapper made in România. Booba, rapper made in Franța. Ambii sunt voci pentru tânăra generație căreia îi transmit mesaje de atitudine. Booba se implică și în partea politică, Gheboasă e la stadiul când vrea să ajungă președinte la Partida Romilor.

În ziua în care trapperul Gheboasă provoca revoltă culturală după concertul de la Untold, în presa internațională apărea un interviu cu un rapper francez – Booba, cunoscut pentru priza la publicul tânăr și mesajele lui sociale și politice. Cântă și despre iubire, dar nu atât de mult cum o face Gheboasă al nostru din Târgoviște. Dar lucrurile se pot schimba cu Gabriel Gavriș, zis Gheboasă, dacă și-a pus în cap să intre în politică și să-și apere etnia din vârful Partidei Romilor, iar cuvintele din cântecele lui pot deveni ușor altfel de mesaje. Să privim peste gard, în Europa, ca să vedem cum se manifestă și un rapper celebru. Și apoi să fim atenți la evoluția „superstarului” care a cucerit copiii românilor.

Booba, după numele real Elie Yaffa, este un rapper francez din Sèvres, născut pe data de 9 decembrie 1976 din tată senegalez și mamă franțuzoaică. Folosește în paralel și pseudonimele B2O și B2OBA, consemnează Wikipedia.

Rapperul Booba nu a ocolit niciodată marile probleme care au apărut în societate și s-a exprimat întotdeauna, bucurându-se de succes pentru asta. Nu a fost niciodată blând cu Poliția și Jandameria, cu acțiunile lor de forță, iar clipurile lui vorbesc de la sine. Revoltele urbane, care au răscolit recent Parisul și alte orașe din Franța, nu l-au lăsat indiferent, mai ales că la ele au participat mii de adolescenți. Opinia sa a uimit pentru că nimeni nu se aștepta la o asemenea abordare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Booba regretă că tinerii implicați "nu se tem de poliție"

Artistul, în vârstă de 46 de ani, și-a exprimat punctul de vedere într-un interviu acordat ziarelor grupului Ebra, difuzat pe 6 august.

Întrebat despre revoltele care au izbucnit în Franța la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie, rapperul Booba a calificat statul drept "mult prea moale și slab". Cântărețul regretă, de asemenea, că tinerii implicați "nu se tem de poliție". Rapperul de origine franceză, care acum trăiește la Miami, în SUA, consideră, de asemenea, că "pedepsele cu închisoarea sunt prea ușoare și, mai ales, sunt rareori aplicate, iar poliția este discreditată". Consideră că și în Statele Unite "totul este departe de a fi perfect, dar nu provoci poliția la bătaie".

Revoltele de la Paris, „un abces care trebuia să se spargă”

Booba califică moartea tânărului Nahel, ucis la sfârșitul lunii iunie în timpul unui control al poliției la Nanterre, drept o "tristă gafă".

„Bineînțeles că a fost șocant. Polițistul nu era în mod evident în pericol de moarte". Dar, în opinia cântărețului, revoltele au dezvăluit un "abces care trebuia să se spargă".

"Nu era neapărat din cauza morții micuțului Nahel, ci era expresia unei stări de rău, de săturare, de plictiseală în suburbii, de situația financiară", observă el. S-au dezlănțuit", spune el despre adolescenții și tinerii care s-au dezlănțuit într-o revoltă fără precedent. „Ei știu foarte bine că nu vor rezolva nimic, este doar un mod de a exista".

Astfel de mesaje, transmise de idolii muzicali ai tinerilor, au un impact mai mare decât orice sesiuni educative. Eforturile societății trebuie să se regăsească într-o acțiune de balanțare socio-culturală în care ținta să fie generațiile tinere. Golăneala asta cu limbaj suburban cântat poate fi periculoasă dacă e trasă de sfori din spatele cortinei. Și rapperii, trapperii, maneliștii pot fi folositori la transmiterea unor mesaje fie pozitive către fanii lor, dacă dincolo de indignare se crează punți de dialog social, fie politice, dacă există interes. Căci nu degeaba i-a venit ideea trapperului Gheboasă să devină președintele Partidei Romilor, o etnie importantă pentru politicieni.

Cred că e o greșeală să se răspundă cu amenzi și alte măsuri coercitive pentru concertul de la Untold, care îi vor încrâncena și mai tare pe adolescenți și tineri. Aceștia, dacă-i știu pe de rost versurile/rimele lui Gheboasă, le vor simți ca o ploaie de bastoane polițienești abătută asupra lor. Nu așa îi facem să descopere elitele dintr-o societate în care până și acestea se maimuțăresc câteodată. Și, vorba lui Booba, nu e bine să se ajungă la „un abces care trebuie să se spargă” din cauza unui limbaj care, în viitor, poate fi altul. Casa de discuri Global Records, care-l manageriază pe Gheboasă, cu siguranță va schimba strategia.