Evenimentul Zilei > International > Gheața din Antarctica se topește din ce în ce mai mult. Suprafața ei nu a fost niciodată atât de redusă
Gheața din Antarctica se topește din ce în ce mai mult. Suprafața ei nu a fost niciodată atât de redusă

Gheața din Antarctica se topește din ce în ce mai mult. Suprafața ei nu a fost niciodată atât de redusă

Banchiza din Antarctica a atins luna trecută cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată în iulie, în toți cei 44 de ani de date satelitare, a avertizat serviciul european Copernicus privind schimbările climatice. Luna iulie a acestui an a fost una dintre cele mai fierbinţi trei luni iulie înregistrate vreodată.

Stratul plutitor de gheață din Antarctica care se formează în regiunile oceanice polare este la cel mai scăzut nivel din ultimii 44 de ani, potrivit ultimelor date satelitare. Serviciul european care monitorizează schimbările climatice, Copernicus, a menționat că anul acest este un an alarmant.

Începând din anul 1979, oamenii de ştiinţă dispun, datorită sateliţilor, de măsurători foarte precise privind suprafaţa banchizelor de la Polul Nord şi de la Polul Sud.

Ciclul normal al banchizei, în Arctica, dar şi în Antarctica, presupune topirea pe perioada verii, urmată de o refacere a sa, pe perioada iernii.

Cu toate acestea topirea stratului de gheață este rapidă în Groenlanda şi Arctica, însă în Antarctica tendinţa a fost modest ascendentă, în pofida variaţiilor anuale şi regionale semnificative, fără ca acest fenomen să fie bine înţeles.

Banchiza antartică se reface din ce în ce mai puțin

Banchiza antarctică s-a refăcut în iulie, în timpul iernii australe, doar pe o suprafaţă de 15,3 milioane de kilometri pătraţi. Acest lucru înseamnă că s-a refăcut cu 1,1 milioane de kilometri pătraţi mai puţin comparativ cu media pentru luna iulie din perioada 1991-2020, au constatat oamenii de ştiinţă de la Copernicus (C3S).

Până la sfârşitul verii australe, ce are loc în februarie, banchiza s-a retras până la un nivel minim istoric, ceea ce a stârnit îngrijorări în rândul oamenilor de ştiinţă.

Banchiza a fost cu 30% mai mică în comparaţie cu media din cele trei decenii, între anii 1981 şi 2010. Din februarie, s-a menţinut sub mediile sezoniere, potrivit C3S. În iunie atinsese deja un minim istoric pentru luna respectivă.

Anul 2022 este un an al recordurilor climatice la nivel mondial. Luna iulie a fost „una dintre cele mai fierbinţi trei luni iulie înregistrate vreodată”, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie specializată a ONU cu sediul la Geneva, potrivit Agerpres.

„Lumea tocmai a cunoscut una dintre cele mai fierbinţi trei luni iulie înregistrate vreodată. Şi, evident, după cum ştim cu toţii, un val de căldură foarte prelungit şi foarte intens a afectat anumite părţi ale Europei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Clare Nullis.