Gestul reflex al grecilor, o nouă grevă generală

Grecia a fost ieri paralizată de proteste în masă, răspuns la noile măsuri de austeritate. Ţara se află însă într-o situaţie disperată, recunosc oficialii.

Grecia a fost ieri o ţară inertă după ce o grevă generală de 24 de ore a blocat absolut toate serviciile. Angajaţii din transporturi, educaţie, poştă, agenţiile guvernamentale, turism, chiar şi poliţişti şi-au părăsit locurile de muncă în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate cerute de creditorii externi, aşa numita troikă: Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.

La Atena, aproape 16.000 de persoane au manifestat pe străzile capitalei la chemarea sindicatelor.

Situaţie disperată

Protestele au fost organizate, în special la apelul sindicatului public, ADEDY, dar şi al sindicatului din sectorul privat, GSEE, care coordonează angajaţii din organismele publice vizate de recentele măsuri de austeritate anunţate de guvern.

Potrivit AFP, circa 30.000 de salariaţi din acest sector trebuie trimişi în şomaj tehnic, iar salariile lor reduse cu 40 la sută până la sfârşitul anului, pe o perioadă de un an. După care probabil vor fi concediaţi.

Până în 2015, perioadă în care nu înlocuieşte decât un angajat la zece pensionaţi din sectorul public, guvernul intenţionează să diminueze cu 150.000 numărul bugetarilor care, în prezent, se cifrează la 750.000.

Măsurile de austeritate îi afectează, de asemenea, pentru al doilea an consecutiv, pe cei care nu sunt funcţionari, prin majorarea impozitelor, introducerea de noi taxe - pe proprietatea imobiliară - sau reducerea pensiilor. Ele vor dura până în 2015, în speranţa că ţara, aflată în faliment financiar, va fi salvată şi prin menţinerea ei în Zona Euro.

"Grecia este într-o situaţie destul de disperată", a recunoscut ministrul grec al Economiei, Michalis Chrysohoidis. "Reducem veniturile oamenilor din ce în ce mai drastic iar grecii resimt actuala situaţie într-un mod dureros", a adăugat el, subliniind că nu ştie când va apărea lumina de la capătul tunelului.

Nelipsitele violenţe

Mulţimea strânsă în Piaţa Syntagma a scandat "trădătorilor" şi "slujbaşii lui Merkel", aluzie la presiunile exercitate de cancelarul german asupra executivului socialist elen pentru a-şi onora angajamentele financiare. Grupuri de tineri cu feţele acoperite s-au desprins din masa manifestanţilor şi au început să arunce cu pietre spre forţele de ordine care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Pentru a atinge ţinta de deficit de 8,5 la sută la sfârşitul acestui an, guvernul grec a chemat la solidaritate, un apel care rămâne însă fără niciun răspuns. Din contră, sindicatele au anunţat că o altă grevă generală va fi organizată pe 19 octombrie, înainte ca parlamentul elen să voteze noile măsuri de austeritate.

O problemă delicată pentru guvernul condus de Georgios Papandreou este relaţia tot mai şubredă cu funcţionarii publici de care autorităţile centrale depind pentru colectarea noilor impozite. Săptămâna aceasta, inspectorii financiari străini sosiţi la Atena au făcut eforturi susţinute să îşi ducă la bun sfârşit auditul pentru că omologii lor greci au refuzat să coopereze.

Un lucru e clar: dacă Grecia nu primeşte tranşa de opt milioane de euro din cel de-al doilea pachet de asistenţă financiară promis de troika, salariile angajaţilor din sectorul public şi pensiile nu vor mai putea fi plătite din noiembrie.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/RY998JC5EM8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

AVERTISMENT

A doua recesiune globală, posibilă în 2012

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a atras ieri atenţia că nu exclude o recesiune la nivel mondial în 2012. "Ne aşteptăm în continuare la o creştere în 2012, chiar dacă extrem de modestă, însă activitatea ar putea avea efecte nedorite. Un risc de recesiune nu este aşadar exclus", a declarat Antonio Borges, director pentru Europa al FMI.

În SUA, şeful Rezervei Federale, Ben Bernanke, a mărturisit în timpul unei audieri în Congres că recuperarea economică se desfăşoară foarte lent, avertizând, de asemenea, că în lipsa măsurilor adecvate o a doua recesiune ar putea lovi America. Toate privirile sunt însă acum pe Europa unde o criză scăpată de sub control ar putea trage America după ea. "Suntem epicentrul crizei globale", a recunoscut Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/gVFLyk8d86w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:

  • Greva, singura armă a oamenilor din Grecia împotriva guvernului
  • Criza i-a întors pe greci la origini: plata în natură se răspândeşte
  • "Grecia nu va ceda nicio proprietate fără război"
  • Parlamentar german: Grecia este în faliment!
  • Grecia promite austeritate de 6,6 miliarde euro