Dincolo de negocierile politice sau diplomatice și de declarațiile demnitarilor, un român, ajuns celebru în toată lumea, a decis să ajute la îndeplinirea acestui deziderat.
Bibliotecarul Avram Iancu a luat pornit, duminică, din oraşul Konstanz, Germania, în cursa prin care şi-a propus să străbată întreg cursul fluviului Rin pentru a susţine, prin înot de rezistenţă, proiectul de aderare a României la Spaţiul Schengen.
Sportivul din Petroşani va înota 1.032 de kilometri fără costum de neopren sau alte elemente ajutătoare, la fel ca atunci când a devenit primul om din lume care a reuşit să străbată Dunărea prin forţa braţelor. Durata cursei a fost estimată la 35 de zile.
„Momente înălțătoare la startul înotului”
Un român de excepție
Bibliotecarul Avram Iancu are la activ mai multe performanţe la înotul în ape deschise, ultima producându-se în luna mai, când a traversat înot Marea Galileii. În vara anului 2017, sportivul din Petroşani a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.
În iulie 2022 a devenit primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, din Marea Britanie. În acelaşi an, Avram Iancu a obţinut titlul de "Performance of the Year" din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise - World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.
Printre reuşitele lui Avram Iancu se numără şi traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016.