Gest uluitor făcut pentru România. Ar putea ajuta la intrarea în Schengen

Gest uluitor făcut pentru România. Ar putea ajuta la intrarea în Schengen Sursa foto: Arhiva EVZ

Dincolo de negocierile politice sau diplomatice și de declarațiile demnitarilor, un român, ajuns celebru în toată lumea, a decis să ajute la îndeplinirea acestui deziderat.

Bibliotecarul Avram Iancu a luat pornit, duminică, din oraşul Konstanz, Germania, în cursa prin care şi-a propus să străbată întreg cursul fluviului Rin pentru a susţine, prin înot de rezistenţă, proiectul de aderare a României la Spaţiul Schengen.

Sportivul din Petroşani va înota 1.032 de kilometri fără costum de neopren sau alte elemente ajutătoare, la fel ca atunci când a devenit primul om din lume care a reuşit să străbată Dunărea prin forţa braţelor. Durata cursei a fost estimată la 35 de zile.

„Momente înălțătoare la startul înotului”

„Am trăit emoții deosebite la kilometrul zero al Rinului datorită prezentei a peste 50 de români fantastici care au rupt din timpul lor și care au străbătut distanțe considerabile doar pentru a fi alături de mine și de cauza și dezideratul nostru comun: intrarea în Spațiul Schengen. Mulțumesc pentru sprijinul reprezentanților autorităților române în Germania, Excelența Sa domnul Radu Florea, consulul general al Consulatului României la Stuttgart, fiind prezent la debutul cursei. Multumesc și Societății Germano-Română Bodensee prin președinta acestei organizații, doamna Antonia Olariu, și Parohiei Ortodoxe Română din Konstanz prin părintele paroh Ionel Nemeș prezent și dumnealui la start făcând o micuță slujbă, Rugăciunea de Călătorie. Am plecat cu o întârziere deoarece am dorit să acord atenția cuvenită celor peste 50 de români prezenți. Am străbătut aproximativ 11 km în 5 ore și un pic. Oboseala și-a spus cuvântul, noaptea trecută am reușit să adormim la 2 noaptea, după o lungă călătorie din România. Mulțumim familiei Preda pentru cazarea oferită în zonă. Întreaga cursă poate fi urmărită online accesând link-urile: https://maps.findmespot.com/s/7ZYL... sau: https://locatoweb.com/map/single/0748293346....”, a scris bibliotecarul pe Facebook.
Avram Iancu va înota întregul curs al Rinului: „Înot pentru Schengen, înot pentru România”

Sura foto: Avram Iancu- Facebook

Un român de excepție

Reamintim că, pentru omologarea performanţei sale, cursa lui Avram Iancu va fi observată oficial de organizaţiile mondiale de înot în ape deschise. Observatorul oficial va fi instructorul de înot Radu Ileană din Alba Iulia, în vârstă de 37 de ani, cu o experienţă de 14 ani în predarea înotului la Deva şi Alba Iulia. Avram Iancu este însoţit de un caiacist ca suport acvatic, dar şi de o echipă ce va circula pe teren.

Bibliotecarul Avram Iancu are la activ mai multe performanţe la înotul în ape deschise, ultima producându-se în luna mai, când a traversat înot Marea Galileii. În vara anului 2017, sportivul din Petroşani a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Ne puteți urmări și pe Google News

În iulie 2022 a devenit primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, din Marea Britanie. În acelaşi an, Avram Iancu a obţinut titlul de "Performance of the Year" din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise - World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.

Printre reuşitele lui Avram Iancu se numără şi traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016.