Răbdarea germanilor de rând a ajuns la limită. Exasperaţi de valul continuu de infracţiuni provocat de migranţii musulmani, veniţi la îndemnul cancelarului Angela Merkel, cetăţenii obişnuiţi au început să-şi strige nemulţumirile în stradă. Sâmbătă, picătura care a umplut paharul a fost uciderea prin înjunghiere a unui bărbat de 35 de ani, care încerca să-şi apere soţia de agresiunea unor migranţi arabi.
Din păcate, la Chemnitz, totul a degenerat, după implicarea organizaţiilor extremiste de stânga şi de dreapta. Astfel că, dintr-o reacţie sinceră de protest, a unor germani simpli, împotriva unui fenomen care le afectează viaţa, „main-stream media” a reţinut doar confruntările dintre extremişti şi intervenţia în forţă a poliţiştilor.
Potrivit BBC, după uciderea germanului de 35 de ani, procurorii au arestat un sirian şi un irakian. Vestea crimei a scos cetăţenii obişnuiţi din case, la o mişcare de protest paşnică. Profitând de acest moment, mişcarea PEGIDA, anti-islamică şi anti-imigranţi, a lansat apeluri la proteste. Duminică, aproape o mie de oameni au defilat ca reacţie la această crimă, scandând sloganuri precum „Străinii afară”, „Acesta este oraşul nostru” sau „Noi suntem poporul”. Pornind de aici, majoritatea agenţiilor de presă şi publicaţiilor au început să vorbească despre o organizare a diverselor mişcări de extremă dreapta. Poliţia a informat că au existat incidente cu protestatarii, dintre care unii au aruncat cu sticle asupra forţelor de ordine.
Martorii au relatat că unii manifestanţi au agresat fizic străini în timpul marşului, fugărindu-i. Vorbind la televiziunea locală MDR, primarul oraşului Chemnitz, Barbara Ludwig, şi-a exprimat indignarea: „Este grav că oamenii se pot aduna astfel (...) şi alerga prin oraş ameninţându-i pe alţii”, a declarat ea. „Cei care s-au adunat fără autorizaţie doreau să provoace haos şi să semene frica în rândul populaţiei”, a adăugat primarul din Chemnitz.
La rândul ei, Angela Merkel a condamnat atacurile comise de demonstranţii de extremă-dreapta împotriva persoanelor care par străini. Merkel a declarat că nu există loc în Germania pentru cei care răspândesc ura pe străzi.
Violenţe şi luni
În schimb, extrema dreaptă germană a organizat luni o manifestaţie la Chemnitz. Mişcarea PEGIDA, anti-imigranţi şi antiislam, precum şi partidul Alternativa pentru Germania (AfD) au chemat la o adunare la începutul serii în apropierea locului altercaţiei, în care au fost implicate în jur de zece persoane în noaptea de sâmbătă spre duminică şi în care germanul de 35 de ani a fost ucis prin înjunghiere. PEGIDA a cerut guvernului „să întărească securitatea” cetăţenilor şi ”săşi schimbe politica”, transmite Agerpres, care citează agenţii de presă internaţionale. Astfel, cel puţin şase persoane au fost rănite, luni, în urma ciocnirilor între activişti de extremă-dreapta şi contramanifestanti.
Aproximativ 2.000 de demonstranţi de extremă-dreapta au participat la mitingul de luni, în timp ce aproximativ 1.000 de persoane au luat parte la o contramanifestaţie, informează agenţia DPA. Presa locală relatează că participanţii la mitingul extremei drepte au proferat ameninţări violente la adresa imigranţilor, în timp ce contramanifestanţii au scandat lozinci anti-naziste.
Merkel, arătată cu degetul
Incidentele violente survin într-un context politic tensionat în Germania în jurul problemei străinilor. Cancelarul Angela Merkel este acuzată în mod constant de criticii săi că ar fi contribuit la creşterea infracţionalităţii în ţară prin deschiderea porţilor pentru sute de mii de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016. De asemenea, contraspionajul german i-a dat o lovitură năucitoare lui Merkel, arătând că Germania este invadată de extremiști musulmani. Contraspionajul german estimează că, în țară, se află peste 25.000 de islamiști, dintre care aproximativ 2000 sunt considerați cu risc crescut de realizare a unor atentate. Raportul BfV, considerat cel mai important indicator privind siguranţa internă a Germaniei, expune într-o lumină sumbră ultimele evoluţii de securitate.